Kde vzít na vyšší platy lékařů? Bude se šetřit na lécích pro pacienty s rakovinou

20. 2. 2011 – 16:09 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kde vzít na vyšší platy lékařů? Bude se šetřit na lécích pro pacienty s rakovinou
Šťastný: pacienti s rakovinou, roztroušenou sklerózou a dalšími těžkými onemocněními nebudou mít peníze na léky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo zdravotnictví, aby mělo peníze na platy lékařů, omezí výdaje na léky ve specializovaných centrech. V nedělním diskusním pořadu televize Prima to prohlásil poslanec ODS Boris Šťastný.

Částka ve výši dvou miliard korun nebude stačit na platy lékařů, tvrdí Šťastný. "Bez reformy ministerstvo nebude mít peníze, a aby je získalo, tak se zastropí výdaje na léky ve specializovaných centrech," řekl Šťastný. To podle jeho slov znamená, že pacienti s rakovinou, roztroušenou sklerózou a dalšími těžkými onemocněními nebudou mít peníze na léky.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek jeho tvrzení odmítá. "Ve zdravotnictví peníze jsou, musí se jen přestat utrácet za předražené léky a méně krást," řekl. Současný problém s komplikovaným systémem úpravy cen za léky a jejich vysokou cenu má na svědomí podle Kubka současný poslanec ODS Marek Šnajdr. "Ten totiž vpašoval do zákona nový systém úpravy cen léků a způsobil devastaci úhrad," řekl. Zbytečně se tak podle jeho slov utratily a promrhaly miliardy korun.

Kubek v pořadu sice zkritizoval reformu zdravotnictví, kterou připravoval někdejší ministr za ODS Tomáš Julínek, opakovaně však vyjádřil podporu současnému ministrovi Leoši Hegerovi (za TOP 09). "V panu Hegerovi máme spolehlivého partnera pro jednání o reformě," řekl. Dodal, že si ministra váží a že se ČLK bude i v nynější situaci snažit udržet přátelské vazby tak, aby se mohla reforma uskutečnit. "Ty ústupky, které lékaři udělali v jednání s vládou, byly učiněny právě proto, že máme naději, že se situace výhledově zlepší, existuje tu perspektiva," uzavřel Kubek.

-Martina Týblová | MED

Kam dál?

- Cena za klid ve zdravotnictví je příliš vysoká, dotkne se i nákupu nových zařízení

- Odbory vybojovaly lékařům vyšší platy, teď zbrojí proti reformám vlády

- Heger: Odbory si na sebe upletly bič

- Kolik utratili lékaři za kampaň "Děkujeme odcházíme"?

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články