Kdo musí mít energetický štítek? Nově až 40 tisíc nemovitostí

20. 9. 2012 – 21:04 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdo musí mít energetický štítek? Nově až 40 tisíc nemovitostí
V současné době dosahuje poptávka po energetických štítcích asi osmi až 12 tisíc kusů ročně. Novela však tento počet nárazově zvýší na trojnásobek a velmi brzy se dotkne i realitního trhu. Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Energetický štítek na budovu si bude muset letos pořídit zhruba 30 až 40 tisíc nemovitostí. Cena této značky dosahuje až šesti tisíc korun.

Ročně se v Česku prodá asi 60 tisíc bytových nemovitostí. Z nich asi polovina je bytů, kterých se nové nařízení netýká. "Majitelé bytů, které prodávají, mohou energetický štítek nahradit předložením tří ročních faktur za energie. Odhadem tedy zbývajících 30 až 40 tisíc nemovitostí se ovšem nová povinnost bude týkat," informoval Ctibor Hůlka ze společnosti, která se zabývá inspekcí vad nemovitostí..

"Lidé budou zpočátku energetickými štítky zmateni, protože jediné, co je u případné koupě nemovitosti zajímá, je informace, kolik budou měsíčně za energie platit. Nyní je tedy nutné naučit zájemce o nemovitost převádět hodnoty jednotlivých štítků do peněžních částek," doplnil Hanuš Němeček, ředitel jedné z největších realitních sítíi.

Průkazy energetické náročnosti vnímá Němeček jako vhodný nástroj pro prodej zejména nových nemovitostí. "Do současnosti byli zájemci o nemovitost odkázáni pouze na informace od prodejce a existovala jen minimální možnost tyto skutečnosti ověřit. Mnohdy se stalo, že nájemce nebo nový majitel nemovitosti byl, po prvním zaslání vyúčtování za energie, nemile překvapen," doplnil Němeček.

Cena za energetický štítek

V současnosti se cena vyhotovení podobného průkazu pohybuje kolem třech až šesti tisíc korun. Začátkem roku, jakmile si prodávající uvědomí novou povinnost, se pravděpodobně skokově zvedne poptávka, a to ovlivní i cenu. "Krátkodobě, než se podaří uspokojit nárůst poptávky, se může cena průkazu zvýšit až na dvojnásobek. Jde přitom o ceny na rodinný dům s projektovou dokumentací, kde není potřeba dělat průzkum," informoval vedoucí projektu Nemopas.

V současné době dosahuje poptávka po energetických štítcích asi osmi až 12 tisíc kusů ročně. Novela však tento počet nárazově zvýší na trojnásobek a velmi brzy se dotkne i realitního trhu. Zákon totiž nařizuje, aby se údaje z průkazu uvedly už v reklamních materiálech při prodeji a pronájmu budov. "Se zpracováním průkazů na nemovitosti inzerované od 1. 1. 2013 je tedy nutné začít dříve než v den vystavení nemovitosti na webových stránkách nebo tisku," doplnil Hůlka. Pro prodávajícího je cenově výhodné pořídit si přímo celé hloubkové prověření nemovitosti.

 

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články