Kdo smí měřit rychlost na silnicích? Obce to nevědí

2. 3. 2012 – 8:41 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdo smí měřit rychlost na silnicích? Obce to nevědí
jediným oprávněným subjektem obsluhující záznamové zařízení pro měření rychlosti, je státní, popřípadě obecní policie, Foto:PČR | zdroj: NašePeníze.cz

V poslední době narůstají případy, kdy si jednotlivé obce najímají soukromé společnosti na měření rychlosti vozidel. Podle právní legislativy však mohou měřit rychlost pouze příslušníci státní či obecní policie.

MD ČR připravilo informaci pro obecní úřady v oblasti měření rychlosti vozidel. Padnou tak neustálé spekulace o tom, kdo smí měřit a kdo ne. Některá města a obce si najímají soukromé subjekty k měření rychlosti. Podle ministerstva však takový způsob nemá v zákonech oporu.

Takovým posledně známým případem je kauza města Prostějov. Zde proběhl státní odborný dozor Ministerstva dopravy, který jednoznačně konstatoval, že soukromá firma nemůže měřit rychlost a nakládat s daty z radarů.

Na základě tohoto případu se rozhodli ministerští úředníci připravit informaci pro obecní úřady. V té je možné se dočíst, že jediným oprávněným subjektem obsluhující záznamové zařízení pro měření rychlosti, je státní, popřípadě obecní policie. Správní řízení pak výhradně náleží příslušnému správnímu orgánu.

"Pevně věřím, že na základě této informace již bude v oblasti měření vozidel jasno. Žádný právní předpis nestanovuje případnou možnost přenosu plnění na soukromoprávní subjekt," uzavírá celou problematiku ministr dopravy Pavel Dobeš.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články