Kdo táhne českou ekonomiku? Rodinné firmy

30. 5. 2012 – 20:33 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdo táhne českou ekonomiku? Rodinné firmy
Ačkoli jsou Češi považováni spíše za skeptiky, majitelé rodinných firem hodnotí svou hospodářskou budoucnost kladně, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Celých 87 procent majitelů a výkonných ředitelů rodinných firem v Česku přesvědčeno, že jejich podniky začínají tvořit páteř domácí ekonomiky. Vyplývá to z průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG.

Za stavební kameny jejich stability považují majitelé především dlouhodobé plánování, flexibilitu a etiku v podnikání. Vůbec nejvýznamnější je v současné době pro české rodinné firmy zajištění efektivity nákladů. Rovných 80 procent českých firem v rodinném vlastnictví by uvítalo větší podporu státu, a to především v podobě finančních dotací.

"Rodinné firmy budují majitelé s vidinou dlouhodobé perspektivy. Jejich cílem obvykle nebývají okamžité zisky, ale snaha vystavět trvalou hodnotu, která se bude předávat z generace na generaci," poznamenal partner KPMG Česká republika Milan Bláha.

České rodinné firmy

V rukou rodinných firem se v současnosti nachází přibližně 80 procent světového podnikání, na chodu českého hospodářství se firmy v rodinném vlastnictví podílejí zhruba z jedné třetiny. Ke světovým rodinným podnikům se řadí Henkel, C&A či pivovarnická skupina Anheuser-Busch, mezi přední české hráče patří například KOH-I-NOOR Hardtmuth, Agro CS nebo potravinářský výrobce Emco.

Majitelé českých firem jsou optimisté

Ačkoli jsou Češi považováni spíše za skeptiky, majitelé rodinných firem hodnotí svou hospodářskou budoucnost kladně. České podniky v soukromém vlastnictví považuje za čím dál silnější motor ekonomiky 87 procent respondentů. Mezi účastníky průzkumu z regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika a Karibik) tento názor naopak zastává 62 procent majitelů rodinných firem.

V rodinných firmách Češi věří především vlastním manažerským schopnostem. Externího manažera by proto do vlastní firmy nepřijala více než čtvrtina majitelů těchto podniků. "Češi stále preferují rodinné příslušníky a zejména do nejvyšších funkcí nejsou ochotni dosazovat manažery zvenku. Rozhodovací pravomoci totiž chtějí mít pevně ve svých rukou," podotkl Bláha.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články