Kdo vydělá víc: Maturant, nebo učeň? Chybí vzdělaní učni

6. 8. 2012 – 19:05 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdo vydělá víc: Maturant, nebo učeň? Chybí vzdělaní učni
V Česku dlouhodobě chybí vzdělaní lidé v učňovských oborech. Je to především kvůli tomu, že tu panuje mylná představa o tom, že lidé s maturitou si vydělají více, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Odchod bohatých rakouských investorů v horizontu nadcházejících pěti let hrozí České republice v případě, že nezlepší svůj systém učňovského školství, informovala v pondělí společnost WIFI Czech Republic. Na českém trhu působí přes 4,5 tisíce rakouských investorů.

Interní analýzy rakouské hospodářské komory týkající se situace kvalifikovanosti pracovníků na českém trhu ukazují na znepokojivý trend. Až dvě třetiny všech rakouských firem působících v Čechách musí své zaměstnance draze a mnohokrát i opakovaně rekvalifikovat, protože si z předchozího učňovského studia přináší pro výkon povolání nedostatečnou výbavu.

"Již delší dobu zaznamenáváme alarmující zprávy z prostředí rakouských firem. Tyto společnosti si stěžují, že v Česku nenachází zaměstnance s potřebnou kvalifikací," upozorňuje na špatnou situaci na českém pracovním trhu Martina Honsová z pobočky vzdělávací agentury rakouské hospodářské komory WIFI.

Podle jejích slov je pravděpodobné, že pokud se situace během následujících let nezmění, přesunou se investorské aktivity rakouské firmy na východ, kde v současné době uskutečňují reformy učňovského školství.

"V Česku dlouhodobě chybí vzdělaní lidé v učňovských oborech. Je to především kvůli tomu, že tu panuje mylná představa o tom, že lidé s maturitou si vydělají více. Opak je však pravdou," tvrdí ředitel české pobočky rakouské vzdělávací agentury hospodářské komory WIFI Tomáš Zdechovský s tím, že dobří řemeslníci si podle něho dokážou často vydělat až dvojnásobek průměrné mzdy.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,430 23,610
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články