Kdy nedostanete vdovský důchod?

16. 6. 2014 – 0:01 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdy nedostanete vdovský důchod?
Přiznání pozůstalostních důchodů není automatické. Spoléhat se pro případ úmrtí na pozůstalostní důchody je chybné. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Spoléhat se pouze na pozůstalostní důchod nelze. Podívejme se na praktické příklady, kdy nárok na vdovský či vdovecký důchod nevznikne, nebo vznikne pouze na rok.

Vlastní investice a úspory mají výhodu, že v případě úmrtí je zdědí rodinní příslušníci. Peníze, které se platí na důchodovém pojištění, mohou v některých případech zcela „propadnout“, neboť přiznání pozůstalostních důchodů není automatické. Spoléhat se pro případ úmrtí na pozůstalostní důchody je chybné. Živitelé rodiny by měli mít vlastní komerční produkty, aby bylo o rodinu alespoň po dobu prvních let od úmrtí finančně postaráno.

1) Druh (družka) nemá na vdovský důchod nárok

Každoročně stoupá počet partnerů, kteří spolu nežijí v manželském svazku. V manželství žije každoročně méně lidí. S ohledem na výplatu pozůstalostních důchodů to není dobře. Ze zákona má nárok na vdovský důchod pouze manželka (manžel). Nárok na vdovský (vdovecký) důchod tedy nevzniká družce (druhovi), i když spolu žili partneři několik let a měli společnou domácnost.

2) Vdovský důchod není automatický

Manželka (manžel) má nárok na vdovský důchod pouze při splnění zákonných podmínek, při úmrtí nárok na vdovský důchod nevzniká automaticky. Vdova (vdovec) má nárok na důchod po zemřelém manželovi (manželce), pouze když byl zemřelý poživatelem starobního důchodu nebo invalidního důchodu nebo ke dni úmrtí splnil podmínky na starobní nebo invalidní důchod nebo došlo k úmrtí v důsledku pracovního úrazu.

V praxi tak může dojít k situaci, že zemřelý nesplnil ke dni úmrtí podmínky pro přiznání invalidního důchodu, neboť pro přiznání invalidního důchodu se požaduje splnit podmínku doby pojištění, která se liší dle věku. Občané starší 28 let musí získat dobu pojištění v rozsahu 5 let v posledních 10 letech.

Při delší nezaměstnanosti může být získání potřebné doby pojištění problém, neboť evidence na úřadu práce se započítává v omezeném rozsahu (maximálně v rozsahu 3 let, přitom do 55 let pouze 1 rok). Dále nemusí být podmínka pojištění splněna při dlouhodobé práci na dohody o provedení práce, protože do měsíční odměny 10 tisíc Kč se neplatí z odměny povinné pojistné (v minulosti nebyl žádný limit).

3) Děti pracují a požadovaný věk nesplňujete

Standardně je vdovský důchod ze zákona pobírán pouze jeden rok. Po uplynutí jednoho roku náleží vdovský důchod pouze při splnění některé ze zákonných podmínek. Po uplynutí jednoho roku má vdova (vdovec) nárok na vdovský důchod, když:

pečuje o nezaopatřené děti
pečuje o dítě závislé na péči jiné osoby (stupeň II, III nebo IV)
pečuje o své rodiče nebo rodiče zemřelého, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo IV
je invalidní ve třetím stupni
dosáhla požadovaného věku (o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk muže stejného data narození nebo dosáhla svého důchodového věku, je-li tento důchodový věk nižší)

V praxi často mají nárok na vdovský důchod pouze jeden rok vdovy, jejichž děti již pracují, a přitom nedosáhnou požadovaného věku.

4) Požadovaný věk se dosáhne po skončení obnovovací lhůty

Když je některá z podmínek v bodě 3) splněna v zákonné dvouleté obnovovací lhůtě po zániku dřívějšího nároku na vdovský důchod, tak se nárok na vdovský důchod obnoví. Je však nutné si podat žádost o obnovu vdovského důchodu. Když vdova dosáhne požadovaného věku tři roky po skončení dřívějšího nároku na vdovský důchod, tak se vdovský důchod neobnoví a pobírala vdovský důchod pouze jeden rok.

5) Nové manželství – zánik vdovského důchodu

Vznikem nového manželství ze zákona zaniká nárok na vdovský důchod.

-Petr Gola | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články