Kdy pořídit, nebo prodat bydlení? Pomůžou nemovitostní hodiny

1. 6. 2014 – 21:22 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdy pořídit, nebo prodat bydlení? Pomůžou nemovitostní hodiny
Teorie nemovitostních hodin uznává, že každý trh funguje v cyklech popsatelných pohybem hodinových ručiček kolem ciferníků. Na ciferníku hodin jsou vyznačeny různé fáze cyklu, kterými trh s nemovitostmi prochází – boom, přehřátí, propad, oživení. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ceny nemovitostí v nominálním vyjádření nemusí jenom růst, mohou i stagnovat nebo klesat. Jenže jak tuto skutečnost vysvětlit potenciálním hráčům, aby psychologie trhu nekazila obchodní transakce? Odpovědi z různých kontinentů spočívají v použití názorné pomůcky v podobě nemovitostních hodin.

Teorie nemovitostních hodin uznává, že každý trh funguje v cyklech popsatelných pohybem hodinových ručiček kolem ciferníků. Na ciferníku hodin jsou vyznačeny různé fáze cyklu, kterými trh s nemovitostmi prochází – boom, přehřátí, propad, oživení. Uvedena bývají také investiční doporučení v podobě „kupovat“, „prodávat“. Nemovitostní hodiny mají pomoci určit, kdy je nejlepší čas na trh vstoupit a kdy nikoliv.

Obr. 1: Australský pohled na realitní hodiny, ve dvanáct hodin poptávka převyšuje celkovou nabídku, je nejlepší čas prodat. V devět hodin mohou být ceny nižší, než reprodukční pořizovací cena.   

nemovitostni-hodiny-01

Zdroj: Macrobusiness.com.au

Kdy je podle nemovitostních hodin nejhorší investovat

Deset minut po dvanácté již realitní investice nejsou, co bývaly. Po dvanácté hodině se inteligentní investoři přesouvají do tříd aktiv s větším růstovým potenciálem. Nakupují naopak spíše nezkušení investoři, kteří věří, že dobré časy a rostoucí ceny nikdy neskončí. Později budou zklamáni a možná i spláčou nad výdělkem.

Od tří do šesti hodin pak dochází k propadu, prodávají „vyděšení“ investoři, případně ti, které tíží záporný vlastní kapitál. Kupují v podstatě začínající investoři nebo ti, kdo musí.

Nejlepším čas pro investice má naopak být po šesté hodině, protože právě zde se riziko investice spíše snižuje. Mezi šestou až devátou hodinou prodávají zadlužení vlastníci ve snaze vyhnout se problémům vyplývajícím z obsluhy dluhu, na trh se dostávají zastavené nemovitosti. Vzhledem k pravděpodobnosti výhodných cen nakupují profesionální investoři. Nemovitostní hodiny jsou v tuto dobu poháněny nízkou důvěrou v ekonomiku, klesajícími příjmy, rostoucí nezaměstnaností a tlakem na dlužníky.

V době oživení, v podání nemovitostních hodin mezi devátou a dvanáctou hodinou, již díky zvýšené dostupnosti úvěrů nakupuje široká veřejnost, kupuje se v obavě, že zvýšení cen by mohlo udělat pozdější nákupy nemožnými. Nemovitosti se stávají atraktivní investicí, poptávka po nemovitostech roste.

Doba mezi boomem a krachem

Nemovitostní hodiny jsou ilustrativním pohledem na nemovitostní cyklus. Jak různí autoři nemovitostní hodiny popisují, liší se „časovým intervalem“ mezi boomem a krachem. Ve třicátých letech minulého století Homer Hoyt (1895 – 1984) vypozoroval, že v chicagských nemovitostech existuje 18letý cyklus. Dnešní komentáře a statistiky popisující délku cyklů se značně liší, někdo uvádí, že jde v průměru o tři až čtyři roky, jiní hovoří o období mnohem delším, deset, patnáct i osmnáct let.

-Radovan Novotný | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články