Kdy si vzít hypotéku? Jak se bude vyvíjet trh v roce 2015?

28. 1. 2015 – 19:27 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kdy si vzít hypotéku? Jak se bude vyvíjet trh v roce 2015?
Předpovídat vývoj na hypotečním trhu v České republice se v posledních letech ukazuje jako nesmírně složité. Každý rok si přečteme odborné prognózy, co se bude dít s úrokovou sazbou na hypotékách, a ta se potom vydá úplně opačným směrem. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hypoteční trh v roce 2014 několikrát pokořil rekord úrokových sazeb a stal se i druhým nejúspěšnějším rokem v objemu poskytnutých hypoték. Co se ale bude dít s trhem letos? Budou úrokové sazby hypoték ještě klesat? Mají ještě kam?

V roce 2014 byly podle Hypoteční banky na trhu poskytnuty úvěry v hodnotě 144 miliard korun. I když objem oproti roku 2013 klesl o 4 %, je i tak toto číslo druhé nejvyšší v historii. To bylo zapříčiněno jednak rekordně nízkými úrokovými sazbami, jednak stabilními cenami nemovitostí. Je tedy otázkou, zda se neobjeví nějaký impuls, který způsobí skokovou změnu na tomto vývoji.

Na přelomu loňského a na začátku letošního roku se na trhu, alespoň prozatím, neobjevily žádné důvody pro nějaké prudké změny v objemu prodaných hypotečních úvěrů ani v úrokových sazbách. Za takový důvod nepovažuji ani případná omezení ze strany České národní banky v oblasti prodeje úvěrů s vyšším poměrem půjčované částky k hodnotě zástavy.

Nicméně předpovídat vývoj na hypotečním trhu v České republice se v posledních letech ukazuje jako nesmírně složité. Každý rok si přečteme odborné prognózy, co se bude dít s úrokovou sazbou na hypotékách, a ta se potom vydá úplně opačným směrem. Navíc teď, když vývoj sazeb více méně neurčují finanční trhy, ale rozhodnutí manažerů velkých bank, je tato předpověď o to složitější. I přes to všechno bych se na závěr pokusil trochu „zavěštit“. Pro příští rok předpokládám spíše stagnaci úrokových sazeb, s mírnými odchylkami oběma směry v řádu setin. A objemy prodaných hypotečních úvěrů se opět vrátí k meziročnímu růstu, který předpokládám někde na úrovni 10 %.

V případě, že budete řešit nákup nebo refinancování nemovitosti, obraťte se na svého finančního poradce, který má vždy aktuální informace k situaci na hypotečním trhu.

-Jiří Sýkora, analytik Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články