Klaus smetl ze stolu benefity. Nechce zvýhodnit jen část zaměstnanců

22. 3. 2010 – 11:52 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Klaus smetl ze stolu benefity. Nechce zvýhodnit jen část zaměstnanců
Prezident Klaus vetoval novelu zákona o dani z přidané hodnoty | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident Václav Klaus vetoval v pondělí novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Nesouhlasí s tím, aby někteří zaměstnavatelé a zaměstnanci byli na benefitech zvýhodňováni více než jiní.

"Novela má podporu určité skupiny zaměstnanců i zaměstnavatelů, neboť jim má přidat z veřejných rozpočtů. Je však nespravedlivá, protože vede k tomu, že třetí osoby – daňoví poplatníci – připlácejí jedné skupině zaměstnanců na zaměstnanecké benefity domluvené výhradně mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem," vysvětlil Klaus své rozhodnutí, proč zákon zamítl.

Klaus poukazuje na to, že se mezi veřejností zcela mylně vytvářel dojem, jako by původní novela zákona o dani z přidané hodnoty rušila benefity zcela. Tak tomu ovšem nebylo, pouze došlo ke změně výpočtu daní z benefitů.

Od ledna 2010 se daně již nevypočítávají z pořizovací ceny, ale z ceny obvyklé. Podle prezidenta je to způsob, který reflektuje evropské normy. "Změnou zákona se sledovalo zabránit krácení daně prostřednictvím účelového vyplácení části mzdy ve formě méně zdaněných benefitů," kritizuje.

 

<%Anketa79%>

 

Upozornil, že novela, kterou vetoval, by znamenala rozsáhlé snížení příjmů do veřejného rozpočtu. "Negativní dopad pro příjmy rozpočtu může být v řádech několika desítek milionů až jedné miliardy," soudí Klaus.

Podezřelá se prezidentovi zdá také rychlost, s jakou byla změna zákona navrhnutá. "Po pouhých dvou měsících platnosti změněného zákona přišla jeho další novela, aniž by byly známy dopady a důsledky provedených změn. Novelu předložila stejná vláda, která předkládala i zákon, který má tato novela měnit," poukazuje na paradox prezident a dodává, že zákon byl projednáván urychleně pod tlakem odborářské zájmové skupiny.

Předloha se tedy vrací do Poslanecké sněmovny. Je ovšem nejisté, zda ji poslanci stihnou do květnových voleb ještě vůbec projednat a prezidentovo veto přehlasovat.

Odbory, které kvůli novým pravidlům danění benefitů na konci února hrozily stávkou, dosud neoznámily, zda chtějí obnovit nátlak na poslance. "Zatím se ke kroku prezidenta Klause nebudeme vyjadřovat. Necháváme si vypracovat odbornou analýzu," řekla Mediafaxu mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. "Se stanoviskem konfederace odborových svazů veřejnost seznámíme na středeční tiskové konferenci," dodala Kašparová.

(Mediafax)

 Kam dál?

- Nejlepší benefity v práci jsou peníze a volno navíc

- Zdanění benefitů zmizí ze zákona o DPH, vláda ustoupila odborářům

- Test zaměstnaneckých benefitů: pozor při výběru poradenské firmy

- Zaměstnanecké Benefity: Češi se chtějí víc vzdělávat, nejvíce v cizích jazycích

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články