Klienti nejsou dost chráněni před krachem cestovky, varuje pojišťovna

27. 6. 2012 – 8:33 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Klienti nejsou dost chráněni před krachem cestovky, varuje pojišťovna
Konkrétní pojistná částka tak prakticky záleží jen na rozhodnutí cestovní kanceláře a v praxi se často ukazuje, že tento limit nemusí být dostatečný, Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Stávající právní úprava neposkytuje klientům cestovních kanceláří dostatečnou ochranu pro případ jejich krachu. V pondělí o tom informovala Generali pojišťovna.

Podle vyjádření představitelů Generali pojišťovny sice současná zákonná úprava cestovním kancelářím stanoví povinnost se proti případnému úpadku pojistit, výši pojistného limitu je však určena velice obecně. Konkrétní pojistná částka tak prakticky záleží jen na rozhodnutí cestovní kanceláře a v praxi se často ukazuje, že tento limit nemusí být dostatečný.

„Dlouhodobě upozorňujeme na to, že zákon z minulého století je zastaralý a nedokonalý,“ připomíná Štefan Tillinger, generální ředitel a člen představenstva Generali pojišťovny. “Ministerstvo pro místní rozvoj jsme vyzvali k jeho změně a vítáme, že práce na novele se konečně rozbíhá,“ dodal.

Podle dostupných informací se s předložením návrhu novely na jednání vlády ale počítá v prosinci 2012 a s nabytím účinnosti dokonce až o rok později. Nová koncepce stoprocentní ochrany spotřebitele, která by byla plně v souladu s příslušnou směrnicí EU a judikáty Evropského soudního dvora, navíc zatím není vůbec ujasněna.

To podle Generali pojišťovny dokazují prvotní jednání o podobě novely, jichž se zástupci pojišťovny spolu s dalšími partnery zúčastnili na ministerstvu pro místní rozvoj. Mluvilo se zde například o zřízení garančního fondu a institutu bankovní záruky.

„Garanční fondy jsou ale v zemích, kde fungují, dlouhodobě ztrátové,“ upozornil Tillinger s tím, že bankovní záruky v podobě, jak si je představuje Asociace cestovních kanceláří České republiky, by zase v případě krachu pravděpodobně nestačily ani na návrat turistů do vlasti, natož na jejich odškodnění.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články