Klíště, Lymská borelióza, Klíšťová encefalitida - Sezóna klíšťat je v plném proudu

21. 5. 2009 – 10:32 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Klíště, Lymská borelióza, Klíšťová encefalitida - Sezóna klíšťat je v plném proudu
Foto: icm.cz | zdroj: NašePeníze.cz

S příchodem jara tu máme novou sezónu klíšťat. Ačkoliv tráva ještě nevyrašila, klíšťata jsou opět aktivní. Dokazuje to zvýšený počet klíšťat přicházejících v posledních dnech do laboratoře. Bohužel, jsou mezi nimi i klíšťata pozitivní na některou z vyšetřovaných infekčních chorob. Jako v každém roce je tedy nutno brát riziko onemocnění po kousnutí klíštětem vážně.


Statistická data představují pro běžného člověka většinou velice nezajímavou a suchou oblast matematiky. Dávají nám ale velmi cenné informace, zvláště když se jedná o naše zdraví. Z výsledků za rok 2008 si můžete udělat představu, s jakou pravděpodobností může být zrovna Vaše klíště přenašečem některé z infekčních chorob i v letošním roce.

-
Dovolená: Nejčastěji si přivezeme akutní zánět trávícího ústrojí a onemocnění dýchacích cest
- Lék proti AIDS by mohl být na trhu již za pět let

Jak jistě nepřekvapí ani laika, nejčastěji byla odhalena klíšťata přenášející Lymskou boreliózu. Ze všech vyšetřených klíšťat bylo každé šesté (17%) nositelem této zákeřné infekční choroby. Na \"druhém\" místě se překvapivě umístila klíšťata přenášející lidskou ehrlichiózu; těch byla tři procenta. A konečně nejméně často byla odhalena klíšťata přenášející virus klíšťové encefalitidy. Klíšťat přenášejících virus TBEV bylo \"pouze\" jedno procento.

Z uvedených dat mimo jiné vyplývá i význam vyšetření klíštěte pro určení rizika nákazy. Pokud zjistíme, že klíště které Vás napadlo bylo pozitivní, stoupá riziko nákazy ve srovnání s nevyšetřeným klíštětem u boreliózy 6x, u ehrlichiózy 33x a v případě encefalitidy dokonce stonásobně. Pozitivní nálezy mají tedy svůj význam při návštěvě lékaře, zvláště jedná-li se o vnímavé, oslabené nebo dokonce nemocné osoby.

Lymská borelióza také u zvířat

Kromě člověka postihuje toto infekční onemocnění velice často psy, kočky a některá hospodářská i divoce žijící zvířata. K přenosu infekce je nutné, aby klíště bylo na kůži přisáté minimálně 24 až 48 hodin. Během té doby dochází k namnožení bakterií a jejich přestupu do slinných žláz klíštěte, odkud se slinami, které parazit během sání uvolňuje, přenášejí do organismu zvířete. Po proniknutí do hostitele se bakterie šíří v místě vpichu, množí se a přechází do krve a lymfy. Během několika týdnů dochází k rozsevu infekce do tkání a kloubů.

U psů se lymská borelióza projevuje nejčastěji akutním zánětem kloubů. U postižených zvířat se objeví náhlé kulhání, bolestivost a otok jednoho nebo několika kloubů. Mezi další příznaky patří zvýšená teplota až horečka, apatie a nechutenství. K vzácným klinickým projevům onemocnění se řadí postižení srdce a ledvin a narušení nervového systému projevující se agresivitou, křečemi a změnami chování. Kožní změny v podobě zvětšující se zarudnutí se u psů vyskytují pouze velmi zřídka. Klinické příznaky se u psů objeví obvykle za dva až pět měsíců po napadení klíšťaty. U některých zvířat, stejně jako u člověka, probíhá onemocnění bez zjevných příznaků a nepozorováno přechází do druhé a třetí fáze nemoci, kdy je už obtížně léčitelné. Komplikace v pozdních fázích nemoci jsou převážně kloubní a neurologické. Pokud je borelióza neléčena včas, způsobuje chronické záněty kloubního aparátu, které, zvláště u větších plemen, přispívají ke kratší životnosti zvířete.

I když je původce Lymské boreliózy citlivý k poměrně širokému spektru antibiotik, je nezbytné užívat léčiva po dobu tří až čtyř týdnů, což může být, zvláště u velkých plemen psů, poměrně nákladné. Vhodnější je proto předcházet onemocnění účinnou a včasnou léčbou na základě laboratorního vyšetření. To probíhá stejně jako u člověka - viz. Vyštření infekčnosti klíšťat. Účinná antibiotika jsou doxycyklin, peniciliny (amoxicilin a ceftriaxon) a makrolidy (azithromycin).


Více o klíšťatech a nemocích na Klíště.cz


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články