Microsoft se bude pokoušet o vlastní čipy
zdroj: tisková zpráva

Microsoft se bude pokoušet o vlastní čipy

24. 10. 2006 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Jméno "Microsoft" zná snad asi každý, kdo někdy seděl za počítačem.

Tahle softwarová společnost je známá především operačním systémem a kancelářským balíkem pro osobní počítače. Úspěšná byla i při vývoji hardwaru. Joysticky, letecké páky, gamepady a samozřejmě myši. V posledních letech je to hlavně nepřehlédnutelná aktivita kolem herní konzole Xbox, do které vkládá Microsoft neuvěřitelně vysoké prostředky. No a právě vývoj herní konzole je podle The New York Times to, co vede Microsoft k další činnosti. Má jí být překvapivě vývoj čipů, neboli čip design, kterým se budou zabývat částečně výzkumné laboratoře v Redmondu a také pod Microsoft spadající Computer Architecture Group v Silicon Valley.
Jedním z důvodů, proč má Microsoft usilovat o vývoj vlastních čipů, má být další Xbox. Pro původní Xbox (Xbox 1) totiž musel kupovat čipy od Intelu a pro Xbox 360 teď zase musí kupovat čipy od IBM. Pochopitelně částky, které za ně platí, nejsou právě nejmenší a znevýhodňují Xbox 360 na trhu. V poslední době také vznikla celá řada aliancí. Apple + Intel, ATI + AMD, které zamíchaly kartami v celém odvětví a které nutí i Microsoft aby jednal. Díky technologickému pokroku se mezitím podařilo vytvořit celou řadu nástrojů, které umožňují tvořit návrhy čipů bez toho, aby se musel vyrobit byť jejich jediný prototyp. Microsoft má tedy možnost najmout vlastní specialisty a pustit se do vývoje na vlastní pěst (a s rozumnými náklady s rozumnou mírou rizika).

Nehledě na to, že vedle Xboxu je tu celá řada dalších odvětví, ve kterých se Microsoft angažuje. Rozpoznávání hlasu, přenosná zařízení, serverové prostředí, síťové technologie a vyhledávací služby, mobilní telefony, tablety a tak dále. Všechna tato zařízení vyžadují více či méně specializované čipy a rozhodně by bylo fajn, aby spolupracovali co nejlépe se softwarem Microsoftu. Jistě nemusí jít notně o procesory. Mimochodem, když už jsem to slovo zmínil, tak musím dodat, že si opravdu nedokážu představit, co by se asi tak stalo, kdyby Microsoft začal vyvíjet vlastní procesory pro PC... A radši ani nechci domyslet.

zdroj: NYT

cappy

Nejnovější články