DualShock končí, přichází SIXAXIS?
zdroj: tisková zpráva

DualShock končí, přichází SIXAXIS?

16. 9. 2006 15:15 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Někdy v květnu představila Sony svůj nový ovladač pro herní konzoli Playstation 3.

Jednou z jeho mnoha charakteristik byla schopnost snímat pohyb v šesti osách. Tedy klopení i pohyb ve všech směrech, nahoru, dolů, doleva, doprava, dopředu a dozadu. Kterážto funkce podle Sony může být využita například pro řízení virtuálních letadel. Ovšem tato technologie si také vyžádala jednu oběť. Ovladač Sony postrádá zpětnou odezvu v podobě vibrace, neboť ta podle Sony působila rušivě pro senzory snímající pohyb a proto musela být odstraněna.
Těžko odhadnout, co za tím ve skutečnosti vězí. Pravděpodobně je nenapadlo vypnout vibraci v těch hrách, které využívají snímání pohybu (a opačně) nebo se jim elektronika obou mechanismů a zpětné vazby do ovladače jednoduše nevešla. Změna v návrhu konstrukce ovladače, designu a vnitřního uspořádaní, přinesla Sony také jeden pikantní problém. Totiž, všechny ovladače pro Playstation 2 obsahující zpětnou vazbu byly nazývány jako "Dual Shock". S postupem času se objevil i "Dual Shock 2", takže by asi bylo záhodno nazývat ovladač pro PS3 jako "Dual Shock 3".

Otázka je, jestli by bylo možné ovladač pro PS3 nazývat "Dual Shock 3", když tento ovladač žádný "shock" mít nebude, ani nebude obsahovat vibraci. Odpověď je jednoduchá. Spíše ne, protože by potom název nereflektoval skutečné funkce a byl by, mírně řečeno, poněkud zavádějící. Faktem je, že finální podoba a jméno ovladače bude zveřejněno až na nadcházejícím Tokyo Game Show a do té doby můžeme o jeho názvu maximálně spekulovat. Nicméně nedávno si Sony nechalo zaregistrovat novou obchodní známku týkající se nějakého elektronického zařízení souvisejícího s "videoherními přístroji". Známka nese název "SIXAXIS" (do překladu šest os) a mimo jiné je zajímavá tím, že jde o palindrom. Slovo, které je možné přečíst zepředu i zezadu a dává stejný význam.

zdroj: 1Up

cappy

Nejnovější články