Kojení ušetří rodinám tisíce korun, navíc je zdravější

4. 4. 2013 – 19:38 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kojení ušetří rodinám tisíce korun, navíc je zdravější
Na trhu je množství preparátů, z nichž si matka může vybrat. Její volba bude ovlivněna nejen doporučením lékaře, ale především tím, co miminku bude chutnat. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Kojení, nebo umělá výživa? Lékaři jsou jednoznačně pro mateřské mléko a zajedno jsou s nimi i ekonomové. Kojení je totiž také nejlevnější variantou výživy miminka.

Pro rodinu, která je ve chvíli příchodu dítěte na svět odkázaná většinou na jednoho živitele, totiž cena za umělou výživu může znamenat těžký "zářez" do rodinného rozpočtu.

Lékaři doporučují, aby dítě bylo kojeno minimálně prvních šest měsíců jeho života. V případě "náhradního" krmení umělým mlékem to pro rodinu za půl roku znamená až tisícovky korun, které musí vydat.

Na trhu je množství preparátů, z nichž si matka může vybrat. Její volba bude ovlivněna nejen doporučením lékaře, ale především tím, co miminku bude chutnat. Může se také stát, že maminka vyzkouší téměř celou nabídku, než nalezne ten prostředek, s nímž bude dítě spokojené.

Pokud bychom srovnávali nejběžnější typy výrobků, musí se porovnat nejen gramáž, ale i cena za jedno balení a následně spočítat, kolik balení je potřeba na jeden měsíc a také, kolik by vyšlo krmení miminka daným výrobkem na šest měsíců. Výsledky mluví jasně. Kojení je nejlevnější varianta.

V případě Nutrilonu 1 stojí balení o váze 800 gramů zhruba 300 korun. Na měsíc jsou potřeba tři balení, což rodinu vyjde na 900 korun. V případě využívání Nutrilonu po dobu půlroku vyjde na 5400 korun. Jestliže je nutné využít hypoalergenního Nutrilonu musí rodina sáhnout do peněženky ještě hlouběji. Jedno balení tohoto výrobku totiž vyjde zhruba na 420 až 450 korun, za měsíc je to 1260 až 1350 korun a při půlročním využívání rodina zaplatí 7560 až 8100 korun.

Pokud maminka začne využívat nejznámější prostředek, a to Sunar, pro rodinu to bude ještě větší výdaj než v případě Nutrilonu.

Balení Sunaru Nutradefense 1 po 700 gramech stojí 320 korun. Na měsíc jsou potřeba až čtyři balení, což znamená výdaj ve výši 1280 korun a za půl roku je to 7680 korun. Levnější variantou je Sunar Complex 1, kdy balení po 600 gramech stojí 230 korun. Na měsíc jsou potřeba čtyři, což vyjde na 920 korun a za půl roku je to 5520 korun.

 

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články