Kolik bude od května stát lepší doktor?

2. 4. 2012 – 14:33 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik bude od května stát lepší doktor?
Původně se počítalo s tím, že si lidé za volbu lepšího lékaře budou platit již od ledna letošního roku, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Možnost nechat se ošetřit kapacitou nebo lékařem, ke kterému má člověk vztah dostanou pacienti nejdříve od května letošního roku.

"V současné době připravujeme metodický pokyn, který nemocnicím i lékařům řekne, jak v tomto bodě postupovat. Nepůjde přitom o přesně dané kroky, ale spíše mantinely, které by nemocnice neměly překročit. Tedy horní a dolní hranice příplatků," uvedl Sršeň. V současné době se připomínkují jednotlivé pracovní verze.

Kolik stojí výběr lékaře?

Za vybraného lékaře pro operaci slepého střeva či kýly by pacient dal 5000 korun, za operaci žlučníku by to bylo žlučník 8000 až 10 tisíc korun, kapacita u výměny kyčle by mohla pacienta vyjít na 10 až 15 tisíc korun. Částky podle Sršně navrhlo ministerstvo po diskusi s odborníky, vzhledem k tomu, že se zatím stále připravuje prováděcí pokyn, mohou se částky ještě změnit. Záleží podle jeho slov na nemocnici a také zájmu pacientů.

"Termín prvního května nelze brát jako definitivní, protože metodický pokyn není zákonem, který má datum platnosti. Rádi bychom ovšem v dubnu práce na něm dokončili," doplnil mluvčí.

Placení za výběr lékaře navrhly odborné společnosti, chtěly zrušit praxi, kdy se pacient dostane k vybranému lékaři za úplatek. Největší zájem o výběr lékařů je v gynekologii a ortopedii.

Ministerstvo si představuje, že se budou vybrané peníze dělit mezi lékaře a zdravotnický personál, který pečoval o pacienta, a nemocnici. Ta by tak získala příspěvek třeba na nákup nových přístrojů nebo zvyšování platů.

Původně se počítalo s tím, že si lidé za volbu lepšího lékaře budou platit již od ledna letošního roku, tento termín se poté odsunul na začátek dubna, kdy začaly platit tři reformní zákony o zdravotních službách. Nejnovějším termínem je tak nyní květen.

-Zuzana Fojčíková | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články