Kolik musíte ušetřit, aby se vyplatila změna dodavatele energií?

5. 2. 2013 – 15:03 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik musíte ušetřit, aby se vyplatila změna dodavatele energií?
O změně dodavatele uvažuje v současné chvíli 11 procent dotázaných., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ke změně svého dodavatele elektřiny nebo plynu by většinu občanů České republiky přiměla zejména finanční úspora. Zajímavé jim přitom připadá ušetřit nejméně jeden až pět tisíc korun ročně, vyplývá to z úterních informací analytického střediska EnergetickaPoradna.

"Více než 70 procent dotázaných odebírá elektřinu od dominantního dodavatele v regionu, kterým je společnost ČEZ. V případě plynu zůstává u dominantního dodavatele, společnosti RWE, na 60 procent domácností," uvedla Jana Poncarová, obchodní ředitelka poradny.

Průzkum společnosti zároveň ukázal, že povědomí o alternativních dodavatelích energie nebylo mezi dotazovanými příliš velké, když si jen každý třetí vzpomněl na alespoň jednoho z menších obchodníků s energiemi.

TIP: Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu v několika krocích

O změně dodavatele uvažuje v současné chvíli 11 procent dotázaných.

Podle jiného průzkumu zpracovaného agenturou ppm factum research je přitom největší bariérou ohledně změny dodavatele nedůvěra lidí v alternativní obchodníky.

<%Anketa165%>

Na trhu v současné době působí na 40 dodavatelů. "Jsou mezi nimi i slušní obchodníci, kteří mají férové obchodní podmínky a vstřícný přístup k zákazníkům. Na změnu dodavatele má každý odběratel ze zákona právo bezplatně jednou za půl roku," zakončila téma analytička EnergetickéPoradny.cz Michaela Vinšová s tím, že podle údajů Operátorů trhu s elektřinou změnilo loni dodavatele elektřiny přes 383 tisíc domácností, což je asi o osm tisíc více než v roce 2011.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články