Kolik si spoříme na důchod? Vedou pražáci!

9. 1. 2012 – 20:33 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik si spoříme na důchod? Vedou pražáci!
Nejméně spoří lidé v severních Čechách a na severní Moravě, Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Podle statistik Ministerstva financí ČR si lidé za první tři kvartály loňského roku v rámci penzijního připojištění spořili průměrně 429 Kč.V souvislosti s životními náklady, ale i příjmy si nejvíce spoří lidé z Prahy.

Lidé si v Praze průměrně loni spořili na penzi 1 138 Kč měsíčně. Tato částka je o 368 Kč vyšší oproti celostátní průměrné hodnotě úložek na penzijní připojištění klientů Rentia. Vyplývá to z aktuálních statistik za uplynulý rok 2011. Pražané si na důchod ukládají nejvíce ze všech obyvatel České republiky, výše průměrné spořené částky tak odpovídá nejvyšším průměrným platům v tomto regionu.

TIP: Rok 2012 odstartuje změny v důchodech. Stručný přehled

Podle statistik společnosti, která se zabývá finančním poradenstvím v oblasti zabezpečení penze, je v Praze průměrný věk klientů spořících na penzi 41 let. Pražané si na důchod spoří průměrně 1 138 Kč a výše průměrné úložky se meziročně stále zvyšuje. Například v porovnání s rokem 2009 si lidé letos ukládají na penzi o téměř 30 % více.

<%Anketa209%>

Vysoké příjmy, ale i náklady na žití

„Pražský region je specifický nejvyššími průměrnými platy v ČR, ale také nejvyššími životními náklady. Lidé si proto uvědomují nutnost dobrého zabezpečení na penzi. Ačkoli se průměrná spořená částka zvyšuje, pro zachování kvalitní životní úrovně ve stáří je často stále nedostatečná,“ sdělil David Sitter, regionální ředitel divize Rentia. „Pražané oproti zbytku ČR ve vyšší míře využívají i další investiční produkty. Z hlediska spoření bude rozhodující letošní rok, ve kterém se budou lidé aktivně připravovat na novou penzijní reformu pro rok 2013,“ doplnil Sitter.

Kolik si naspoříte na důchod si můžete spočítat zde:

Kalkulačka: Spočítejte si kdy půjdete do penze a jaký budete mít důchod po reformě

Klienti Rentia si v České republice průměrně spoří na penzi 770 Kč měsíčně. Nejvyšší částku si lidé ukládají v Praze a Středočeském kraji, kde se průměrná měsíční úložka pohybuje okolo 1 100 Kč, naopak nejmenší měsíční úložky klientů zaznamenala Rentia v severních Čechách a na severní Moravě. Zde si lidé měsíčně ukládají 520 Kč.

„Regionální rozdíly v našich statistikách odráží životní úroveň a výši průměrných příjmů v daných oblastech.“ uvedl Kamil Durčák, produktový manažer Rentia. „Lidé by si po celý produktivní věk měli na penzi odkládat zhruba 10 % svých příjmů,“ dodal.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články