Kolik stojí teroristický útok? Al-Kaidá, Islámský stát i další hospodaří s nemalým majetkem

11. 9. 2014 – 19:54 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik stojí teroristický útok? Al-Kaidá, Islámský stát i další hospodaří s nemalým majetkem
Al-Kaidá bývala nejmocnější a nejsilnější teroristickou organizací. V jejím stínu ovšem vyrostl Islámský stát. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Před 13 lety Al-Kaidá uskutečnila útok na Světové obchodní centrum a další cíle ve Spojených státech. Záběry letadel bořících Dvojčata oblétly celý svět. V závěsu za nimi se nesla panika nejen na finančních trzích.

Panika rozpoutaná 11. září 2001 nesesadila z výšin pouze finanční trhy. Strach z dalších teroristických útoků uvolnil ruce „svatému tažení“ proti terorismu, kvůli němuž byli lidé ochotni vzdát se nemalé části své svobody. Kam až jsou zpravodajské služby schopny a ochotny zajít, odhalil teprve nedávno Edward Snowden. Terorismus jako takový se ale vymýtit nepodařilo.

Teroristické organizace potřebují nemalé finanční zdroje. Útok z 11. září 2001 měl údajně rozpočet „pouhý“ 1 mil. USD. Zákony proti praní špinavých peněz se rychle šíří světem a komplikují nejen financování terorismu, ale také daňové úniky. Jejich pokrytí však není zdaleka dokonalé.

Al-Kaidá bývala nejmocnější a nejsilnější teroristickou organizací. V jejím stínu ovšem vyrostl Islámský stát, teroristická organizace, která dnes disponuje majetkem přesahujícím 2 mld. USD. K tomu jí pomohlo vražedné tažení v Iráku a Sýrii, kde získala nejen historické památky prodané obratem za desítky milionů dolarů, ruskou i americkou vojenskou techniku z dobytých kasáren a hotovost z bankovních trezorů v hodnotě téměř 0,5 mld. USD, ale i ropná pole produkující 2 až 3 mil. USD denně. První prostředky ovšem získali teroristé v Kuvajtu.

Financování terorismu v západním světě komplikují banky. Ty hlídají a analyzují veškeré pohyby na účtech a jsou schopny odhalit a nahlásit nestandardní operace. Při prvním podezření platbu pozastaví či účet zcela zablokují. Ne všude ale mají banky takovýto přístup. K teroristům z Islámského státu proudili peníze od sponzorů a dárců přes kuvajtské banky.

Dnes je tomu 13 let od útoku na Světové obchodní centrum (WTC) a Pentagon. Terorismus je stále strašákem jak pro finanční trhy, tak pro pojišťovny, které ve vzájemné shodě přidaly v pojistných podmínkách výluku z pojistného plnění „terorismus“. Jen výjimečně si některá z pojišťoven dovolí ji zmírnit a pojistit např. únos letadla. Ztracené malajské letadlo ovšem možná přiměje i tyto pojišťovny výluku opět přehodnotit.

Po útoku na Dvojčata se ozývaly názory, že svět se změnil, že již není takový, jaký byl dřív. Pád banky Lehman Brothers o sedm let později jakoby těmto hlasům dával za pravdu. O dalších šest let dále se svět ještě „neuzdravil“.

Teroristických skupin je stále příliš mnoho. Izrael je ostřelován Hamásem, Irák a Sýrie jsou pod palbou Islámského státu, separatisté na Ukrajině jsou podporováni neoznačenými ruskými vojáky na dovolené, Al-Kaidá o sobě také čas od času dá vědět a objevují se i „lokální“ teroristické skupiny, které také chtějí přijít ke slovu. Takto shrnuto se současný svět jeví jako v agónii. Bohužel se ale jedná spíše o „normální stav“.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články