Kolik stojí voda? Až třetina ceny jde do zahraničí jako zisk

18. 9. 2014 – 16:11 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik stojí voda? Až třetina ceny jde do zahraničí jako zisk
Vodárnami, které z vodního byznysu rýžují nejvíc, jsou ty ze severu Moravy. Severomoravské vodovody a kanalizace mají neuvěřitelnou marži 36 procent! Na zisky upozorňuje MF DNES. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

To, že pořád zdražuje elektřina a plyn, už je takový evergreen. Teď je ovšem nejrychleji zdražující energetickou surovinou voda, bez které se neobejde nikdo. Zisky firem jsou závratné.

Vodárnami, které z vodního byznysu rýžují nejvíc, jsou ty ze severu Moravy. Severomoravské vodovody a kanalizace mají neuvěřitelnou marži 36 procent! Na zisky upozorňuje MF DNES.

Společnost samotná si hříšné zisky hájí tím, že je ryze soukromá a nemá tak nárok na dotace. Deník ovšem upozorňuje, že z loňského zisku 388 milionů dostali 335 milionů akcionáři, takže na investice šla jen velmi malá část zisku.

Z dvaceti největších vodárenských firem jich loni svoje marže zvedlo hned dvanáct, sedm jich má z každého litru prodané vody více než deset procent do vlastní kapsy.

Podle oborového družení vodáren je normální mít marži mezi pěti až sedmi procenty, to už však dnes platí v podstatě jen u malých okresních firem.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články