Kolik vám (ne)vydělal váš penzijní fond? První potvrzená zhodnocení

4. 5. 2015 – 0:58 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kolik vám (ne)vydělal váš penzijní fond? První potvrzená zhodnocení
První potvrzená zhodnocení penzijních fondů za rok 2014 Penzijní společnosti začínají zveřejňovat tiskové zprávy s finálním zhodnocením transformovaných fondů za rok 2014. Již v průběhu měsíce dubna se od penzijních společností dozvídáme přesná čísla z | zdroj: NašePeníze.cz

Již v průběhu měsíce dubna se od penzijních společností dozvídáme přesná čísla zhodnocení transformovaných fondů. Konečné výsledky zveřejnila Penzijní společnost Allianz s výnosem 1,64 %, což bude s největší pravděpodobností nejvyšší zhodnocení v porovnání s ostatními transformovanými fondy za rok 2014.

V patách jí je Penzijní společnost České pojišťovny, která odhaduje výnos na 1,6 %. Další společnosti, které vydaly tiskovou zprávu se zhodnocením, jsou ČSOB (1,4 %) a Komerční banka (1,35 %). Konečné výsledky se od zbývajících společností dozvíme nejpozději do konce května. Zástupci společností nám prozatím poskytli novější a přesnější odhady zhodnocení.

Transformované fondy mají ze zákona garanci nezáporného zhodnocení a investují maximálně bezpečně. Minimálně 70 % majetku je umístěno do konzervativních instrumentů s pevným výnosem a zbývající část může být použita na investice s proměnlivým výnosem. Skladba majetku v transformovaných fondech k 31. 12. 2014 činila 88,9 % v dluhopisech, 8,5 % bylo umístěno na peněžním trhu, včetně termínovaných vkladů, 1,5 % v akciích a podílových listech, v ostatních investicích 1,1 %.

Vzhledem k vysokému zastoupení dluhopisů v portfoliích fondů má na hodnotu výnosu velký vliv jejich vývoj. Dluhopisy prakticky vyčerpaly veškerý svůj výnosový potenciál na několik let dopředu. Prozatím Evropská centrální banka nakupuje státní dluhopisy v rámci svého programu kvantitativního uvolňování a drží tak úroky na extrémně nízké úrovni. Je však třeba do budoucna počítat s tím, že na klasických státních dluhopisech už moc nevyděláme a s největší pravděpodobností klesnou i úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Dá se tedy očekávat i další pokles výnosů u transformovaných fondů za letošní rok. Na úrovni zhodnocení 1,5 % a výš by je mohla udržet strategie vyššího podílu dynamičtějších nástrojů v portfoliu.

Na to, zda penzijní společnosti zhodnotí vklady klientů pozitivním směrem, má vliv i inflace, kterou v loňském roce překonaly všechny společnosti. Pohybovala se v průměru okolo 0,4 %. Prognóza na rok 2015, zveřejněná Českou národní bankou, udává, že by měla inflace do konce tohoto roku vystoupat maximálně na 1 %. Dá se předpokládat, že i v letošním roce se penzijním společnostem podaří inflaci překonat.

Autor: Anežka Kneeová, analytička Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články