Komerční banka: Růst opravnýc h položek sníží zisky

4. 3. 2009 – 2:07 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Komerční banka: Růst opravnýc h položek sníží zisky
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Výsledky za čtvrté čtvrtletí 2008 ukázaly, že Komerční banka je i při současných ztížených podmínkách na trhu schopna nadále zlepšovat své hospodaření a generovat velmi solidní zisky. Výsledky však také ukázaly, že ani KB se nevyhne negativním dopadům současné problematické ekonomické situace. Výrazných odpisů spojených s rizikovými investicemi do cenných papírů, tak jak je známe z velkých amerických či západoevropských bank (ve výrazně menší míře také z některých českých bank), se KB pravděpodobně vyvaruje, díky konzervativnímu přístupu k investicím. Finanční krize a s ní spojený zpomalující ekonomický růst však povedou k vyššímu riziku nesplácení úvěrů a většímu vytváření opravných položek k úvěrům, což bude mít negativní dopad na zisk banky.


Zhoršující se kvalita úvěrového portfolia a s tím související nárůst opravných položek by podle naší projekce měly dále akcelerovat v letošním a příštím roce, což bude hlavní faktor poklesu dosaženého zisku o 39 % v tomto roce, respektive o 7 % v roce příštím. Nicméně v uplynulých dvou letech KB profitovala z příznivých tržních podmínek a svůj zisk v roce 2007 zvýšila o 19 % a v roce 2008 o 18%, takže i přes projektovaný nárůst tvorby opravných položek a pokles zisku zůstane výkonnost banky na velmi slušné úrovni.

- Komerční banka prodává další budovy
-
KB: Nižší růst ekonomiky zpomalí růst zisků banky

Management také oznámil, že ze zisku roku 2008 navrhne dividendu ve stejné výši jako v minulém roce (180 Kč na akcii). Trh očekával dividendu okolo 190 Kč. O konečné výši dividendy rozhodne valná hromada 29. dubna, nicméně ta ve většině případů schválí návrh managementu. Rozhodný den pro výplatu dividendy je stanoven na 29. května a výplatní den na 29. června.

\"Změny v makroekonomických odhadech a následné úpravy v projekci jednotlivých položek výsledovky vedly ke změně našeho ocenění KB. Roční cílovou cenu jsme snížili o 9 % na 2 966 Kč (z 3 260 Kč vydaných 2. února 2009). Naše ocenění stále nabízí slušný růstový potenciál 78 % vůči současné tržní ceně. Proto ponecháváme naše dlouhodobé doporučení KOUPIT.\" Doplňuje zprávu Milan Lávička, analityk Atlantik FT.

Lavička také dodal: \"Vzhledem k pokračujícímu medvědímu trendu na trzích a vysoké volatilitě, které čelí akcie, zejména finančních institucí, ponecháváme krátkodobý neutrální výhled. Z krátkodobého a střednědobého pohledu bude mít na vývoj akcií KB hlavní vliv celkový sentiment na trzích, který je nyní negativně ovlivňován především zprávami o situaci některých významných finančních institucí (Citigroup, AIG, HSBC) a makroekonomickými údaji.\"

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články