Komerční banka: Významný klient ze sektoru rozvodu a prodeje elektrické energie neplní své závazky

26. 2. 2009 – 10:10 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Komerční banka: Významný klient ze sektoru rozvodu a prodeje elektrické energie neplní své závazky
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Komerční banka (KB) dnes v tiskové zprávě oznámila, že jeden její významný klient ze sektoru rozvodu a prodeje elektrické energie neplní své závazky vůči bance a banka neočekává, že by tyto závazky byly plně splněny. Předpokládá se, že dlužným klientem je Moravia energo.


Celková výše angažovanosti banky vůči tomuto klientovi údajně činí přibližně 1 mld. Kč (26 Kč na akcii). Již včera se v tisku objevily zprávy o tom, že Komerční banka má přímou expozici vůči firmě Moravia Energo (ME) ve výši 30 mil. EUR.

Dle zprávy společnosti CEZ přestal ME platit za dodávky elektrické energie. ČEZ proto v souladu s obchodními podmínkami kontraktu zastavil dodávky elektřiny pro ME. Spekuluje také o tom, že část pohledávek ČEZu vůči ME jsou kryté garancemi KB, celková expozice spojená s tímto klientem tedy může být, podle našeho názoru, ještě vyšší. Ve 4. čtvrtletí banka vytvořila k této pohledávce opravné položky, dodatečné opravné položky budou dále vytvořeny v prvním čtvrtletí tohoto roku a negativně ovlivní hospodaření banky.

Banka neeviduje jiný případ prodlení zákazníka v letech 2008 nebo letošním podobného rozsahu a charakteru.

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články