Konkurence v krizi přiostřuje, firmy se udávají za nelegální používání programů

6. 5. 2010 – 10:03 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Konkurence v krizi přiostřuje, firmy se udávají za nelegální používání programů
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Protipirátská organizace BSA obdržela za posledních osm měsíců z různých zdrojů přibližně 3500 oznámení, informací a podnětů s podezřením na užívání nelegálního softwaru ve firmách.

S podezřelými firmami začíná jednat o nápravě. Ve čtvrtek o tom informoval Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA

Nejvíce oznámení (63 %) obdržela BSA loni a letos od majitelů či jednatelů firem. Nejčastěji tak reagovali na nekalou konkurenci. Zejména ve strojírenství, u architektů, designérů či grafiků mohou firmy nelegálním užíváním snížit provozní náklady až o stovky tisíc korun měsíčně.

Zaměstnanci se za sledované období na oznámení pirátství podíleli 30 %. Motivem podle statistik BSA bývají obavy, že by v případě policejní prohlídky mohli být zaměstnanci za užívání nelegálního softwaru spoluodpovědní či nesouhlas zaměstnance s pirátstvím. Většina oznámení je ale motivována pomstou zaměstnavateli. "Markantní to bylo zejména v době vrcholící krize a propouštění koncem loňského roku. Dostávali jsme tehdy až pět takových oznámení týdně," řekl Hlaváč.

V Česku se podle posledního měření užívá 38 procent softwaru nelegálně. Ztráty českého softwarového odvětví v důsledku pirátství činí přibližně 3,3 miliardy korun. Česká republika se tak stále drží mezi 30 zeměmi s nejnižší mírou softwarového pirátství. Průměrná míra pirátství v Evropské unii činí 35 procent.

 

<%Anketa139%>

 

Business Software Alliance je celosvětovou organizací, která se zabývá prosazováním bezpečného a legálního digitálního světa. BSA je mluvčím světového komerčního softwarového průmyslu a jeho hardwarových partnerů směrem ke státním institucím a na mezinárodním trhu. K tuzemským členům BSA patří společnosti Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.

-(Mediafax)-

Kam dál?

- Manažeři svádějí nelegálního užívání softwaru nejčastěji na kolegy a podřízené

- Internetoví piráti ohrožují práci milionů Evropanů

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články