Konkurenceschopnost Česka klesá vlivem zdražení práce

17. 6. 2012 – 20:26 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Konkurenceschopnost Česka klesá vlivem zdražení práce
Konkurenceschopnost české ekonomiky klesla během uplynulých 16 let zejména vlivem zdražení práce, jeho růst byl podle výše reálných jednotkových nákladů práce nejvyšší v EU., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Konkurenceschopnost české ekonomiky klesla během uplynulých 16 let zejména vlivem zdražení práce, jeho růst byl podle výše reálných jednotkových nákladů práce nejvyšší v EU.

Růst ekonomiky České republiky byl podle informací ČSÚ z dlouhodobého pohledu stabilní a bez výrazných výkyvů vnější i vnitřní nerovnováhy, s výjimkou měnové krize druhé poloviny 90. let. „V posledních letech se ale česká ekonomika fakticky přestala blížit k průměrné úrovni hospodářské a měnové unie v Evropě, jak ukázal výkonnostní parametr HDP na obyvatele v paritě kupní síly,“ uvádí zpráva ČSÚ.

Na jednu stranu si Česká republika nestojí špatně v plnění maastrichtských kritérií, na přesvědčivosti však ztratila v konkurenceschopnosti.

„Sečteme-li zadluženost vládního sektoru a dluhy domácností a firem, byla v roce 2010 Česká republika druhou nejméně zadluženou zemí Evropské unie podle poměru těchto dluhů k hrubému domácímu produktu, který dosahoval 110 procent,“ konstatuje analytička ČSÚ Drahomíra Dubská.

V roce 2011 se schodek veřejných financí zlepšil na 3,1 procenta HDP, což je těsně nad limit maastrichtských kritérií.

Ve vybraných necenových faktorech konkurenceschopnosti, jako jsou podíly vysokoškolsky vzdělaných v populaci, proporce výdajů na vědu a výzkum na HDP anebo míra zaměstnaných v oblastech sofistikovanějšího průmyslu a služeb, se pozice ČR podle analýzy ČSÚ příliš nemění.

Údaje vycházejí z rozsáhlé analýzy trendů makroekonomického vývoje ekonomiky České republiky za posledních patnáct let.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články