Korupce brzdí ekonomiku v celé Evropě

6. 6. 2012 – 22:26 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Korupce brzdí ekonomiku v celé Evropě
Transparency International také uvedla, že příležitostí pro odsávání veřejných financí jsou privatizace., Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Organizace Transparency International (TI) zveřejnila ve středu studii o korupci v evropských státech. Podle ní by politická a podnikatelská korupce mohla ještě více oslabit ekonomiku zemí bojujících s krizí, informuje agentura Reuters.

Podle TI korupce odsává peníze z veřejných rozpočtů. "Země se slabými protikorupčními opatřeními jsou často těmi, které mají v tuto chvíli největší problémy se svým státním dluhem," řekl Finn Heinrich, ředitel výzkumu Transparency International.

Mechanismy, které mají zabránit korupci, se v jednotlivých evropských zemích liší. Nejlepší mají ve skandinávských zemích a v Německu, Švýcarsku a Velké Británii.

České republika není podle TI na úplném konci celoevropského řebříčku ve zranitelnosti korupcí. Studie nicméně ukazuje, že pozitivní trend nastartovaný se vstupem do Evropské unie v roce 2004 se zastavil a obrátil. Stejný problém se týká také Maďarska a Slovenska.

Nejvíce v "ohrožení" jsou nicméně středomořské země. Zdokonalit své vnitřní mechanismy, které pomáhají bránit korupci, by ale měly všechny evropské země. TI doporučuje zlepšit regulaci financování politických stran, definovat pevná pravidla pro lobbing a zlepšit přístup občanů k veřejným informacím včetně zprůhlednění procesu zadávání veřejných zakázek.

Zpráva TI v této souvislosti uvádí zejména Řecko, Itálii, Portugalsko a Španělsko – země eurozóny nejvíce postižené dluhovou krizí. Tam mají problémy ve veřejné správě hluboké kořeny. Politici a vysoce postavení podnikatelé využívají svého vlivu, aby získávali veřejné zakázky. Poslancům se nedaří prosazovat silnější protikorupční zákony.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články