Krabička cigaret by měla stát minimálně 200 korun

17. 5. 2012 – 6:13 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krabička cigaret by měla stát minimálně 200 korun
Z českých organizací volá nejhlasitěji po zvýšení tabákové daně zejména Společnost pro léčbu závislosti na tabáku., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Spotřební daň z tabáku by v České republice měla vzrůst natolik, že bude krabička cigaret stát minimálně dvě stě korun, což sníží počet kuřáků a zvýší příjmy do státního rozpočtu. Ve středu to řekla ekonomka z American Cancer Sociaty Hana Rossová.

"Náklady na kouření v České republice zdaleka přesahují příjem z tabákových daní. Tím, že vláda umožňuje stále minimální zdanění tabákových výrobků, dotuje tabákový průmysl, kterému tak umožňuje velmi vysoký zisk. Tabákové společnosti mají zisk zhruba dvě stě tisíc korun na úkor každého úmrtí, které způsobí," řekla Američanka českého původu Hana Rossová, která se ekonomikou kouření dlouhodobě zabývá.

<%Anketa160%>

Podle Rossové náklady související s následky kouření dosahují v České republice 100 miliard korun a ročně na následky kouření zemře dvacet tisíc lidí, tvrdí. Tabákové firmy přitom dosahují na českém trhu zisku kolem čtyř miliard ročně.

Zástupci protikuřáckých organizací se také shodují, že ke zvýšení tabákové daně existují i ekonomické důvody. Přineslo by to totiž podle nich další peníze do státního rozpočtu.

<%Anketa267%>

"Věříme, že si české ministerstvo financí uvědomí výhody vyšších daní z tabákových výrobků a nebude poslouchat lži tabákového průmyslu. Výrazně vyšší tabákové daně by příjmu českého státu mohly přijít vhod zejména v době vážné fiskální krize, kdy je obtížné vyvážit státní rozpočet při zachování základních veřejných služeb," uvedla Florence Berteletti-Kempová z organizace Smoke-Free Partnership.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články