Kreditní karta je pro třetinu Čechů běžným platebním prostředkem

23. 6. 2010 – 15:41 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kreditní karta je pro třetinu Čechů běžným platebním prostředkem
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Protože má většina Čechů již nějaké zkušenosti s úvěry, zajímala se ČSOB ve svém výzkumu, jaké jsou postoje Čechů k půjčkám.

Více než polovina Čechů se nejprve s žádostí o finanční výpomoc obrátí na svou rodinu, až pak osloví svoji hlavní banku. V posledním roce se také ukazuje, že lidé mnohem více dbají na důvěryhodnost instituce, u které si chtějí půjčit. Její pověst je pro téměř polovinu Čechů velmi důležitá. Jedná se o nejdůležitější faktor hned po podmínkách splácení půjčky. Dalším důležitým faktorem v rozhodování o vybraném úvěru je jednoduchost a rychlost vyřízení půjčky. Proto jsou stále žádanější i kreditní karty, které jsou již více než třetinou jejich majitelů vnímány jako běžný platební nástroj. Mezi klienty ČSOB je dokonce toto procento ještě vyšší – 40 % držitelů kreditních karet ČSOB ji používá ke svým nákupům.

„Výsledky výzkumu ukazují, že Češi jsou stále obezřetnější, když jdou do banky, nebo jiné finanční instituce pro úvěr. Klienti se také stále více zajímají o podmínky splácení a pověst dané finanční instituce,“ komentovala výzkum Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB. „Mění se také vnímání kreditní karty. 58 % jejich držitelů ji stále vnímá kreditní kartu jen jako rezervu pro případ nouze, ale pro 36 % je již kreditní karta běžným platebním nástrojem,“ dodala Jana Opršalová.

Podle výzkumu ČSOB Kreditní kartu používá polovina jejich majitelů alespoň jednou za měsíc. Více než polovina majitelů kreditních karet ji používá na běžné nákupy, třetina pak na větší rodinné nákupy a 17 % k nákupům na internetu. Kreditní kartu přitom využívají spíše lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy, kteří jsou kritičtější k zadlužování. Při výběru konkrétní kreditní karty hraje pro 67 % Čechů nejdůležitější roli jednoduchost vyřízení žádosti. Na druhém místě je rychlost vyřízení kreditní karty a délka bezúročného období je až třetím parametrem, podle kterého kreditní kartu vybíráme. Poslední místa obsazují věrnostní programy či výše úroků.

„Vyřízení kreditní karty je rychlé a jednoduché. I proto její obliba neustále roste. U ČSOB například umožňujeme klientům o kreditní kartu s předschválenou výší úvěrového limitu zažádat i prostřednictvím internetového bankovnictví. Zde si také mohou nastavit datum automatického inkasa vypůjčené částky a naplno tak využít 45denního bezúročného období,“ konstatovala Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB. „Klienti také u ČSOB Kreditní karty ocení zdarma prodlouženou záruku o dalších 12 měsíců na zakoupené zboží jako je např. TV, DVD přehrávač, pračka apod.,“ dodala Jana Opršalová k výhodám kreditních karet u ČSOB.

V nejbližší době si kreditní kartu plánuje zřídit 7 % dotázaných. Stále platí, že lidé více věří bankám (16 %) jako instituci, kam si zajdou pro půjčku. Prim přitom hraje vlastní banka.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články