Kritizované vyšší DPH se loni státu nakonec vyplatilo. Kalousek slaví

3. 1. 2013 – 18:52 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kritizované vyšší DPH se loni státu nakonec vyplatilo. Kalousek slaví
Méně naopak do stáního rozpočtu zamířilo ze spotřební daně z minerálních olejů, tedy hlavně z pohonných hmot. Foto:TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Zvýšené DPH se v loňském roce státu vyplatilo a to i přes to, že vetšina odborníků tento krok kritizovala s tím, že lidé s růstem cen budou méně utrácet a tím se na DPH vybere méně. Kalousek tak může slavit výhru.

Stát vybral na DPH víc, i přes to, že byl za zvýšení této daně Kalousek v průběhu roku kritizován. Důvodem kritiky bylo, že v prvním půlroce totiž stát vybíral míň než v předchozím roce, a až druhá polovina roku byla lepší.

Díky tomu se na DPH vybralo o 2,8 miliardy víc, než loni, a to 278 miliard korun. Z toho do státního rozpočtu zamířilo 200 miliard. To je o 7,8 miliardy víc, než loni. Vyšší nárůst ve státním rozpočtu než celkový nárůst je způsoben změnou v rozdělování daní mezi stát a obce.

I přes dobrý výběr DPH stát počítal s výrazně lepším výsledkem. Do státní pokladny počítal se sumou o 22 miliard víc, celkově stát plánoval vybrat o 30 miliard víc.

"Výsledná čísla za celý rok zcela vyvracejí tvrzení, že za nižším než očekávaným inkasem DPH stojí zvýšení spodní sazby od 1. ledna 2012. Hlavní příčinou jsou opatrnostní důvody spotřebitelů, kteří kvůli obavám z budoucího hospodářského vývoje raději odkládají spotřebu ´zbytných´ statků či služeb. Tento jev není výlučný pro ČR, ale objevuje se i v dalších státech Evropské unie," stojí v tiskové zprávě ministerstva financí.

Drahé pohonné hmoty výsledek zhoršily

Méně naopak do stáního rozpočtu zamířilo ze spotřební daně z minerálních olejů, tedy hlavně z pohonných hmot. A to téměř o dvě miliardy korun - 71,7 miliardy. To značí, že zejména kamiony tankují v Česku méně. Naopak o dvě miliardy víc než loni zamířilo do státního rozpočtu z daně z cigaret a tabáku. Celkem to bylo 47 miliard korun.

Státní dluh rostl pomaleji než byl plán

Díky vládním opatřením, tedy úsporám i změnám v daních tak vláda udržela zhruba slibovaný schodek ve výši 101 miliard korun. Plán byl přitom zadlužit se o pět miliard více, tedy o celkem 105 miliard korun. Letošní plán je zvýšit státní dluh "jen" o 100 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek už totiž nepočítá s žádnými mimořádnými škrty nebo zvyšováním daní.

Kromě úspor na provozních a mzdových výdajích jednotlivých resortů je podle ministerstva financí viditelné i snížení výdajů na sociální dávky, a to o 10 mld. Kč. „Jsem rád, že se potvrdila účinnost sociální reformy, která si klade za cíl provést systémové změny a směřovat prostředky těm skutečně potřebným,“ dodal ministr financí.

-Martin Slapnička

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články