Krize by mohla zvýšit zájem lidí o práci v nemocnicích

24. 2. 2009 – 9:41 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize by mohla zvýšit zájem lidí o práci v nemocnicích
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Krize připravila již nyní tisíce lidí o práci. Odhady se pohybují spíše v desítkách tisíců v roce 2009. Vzhledem k velikosti Česka se jedná o nemalý díl lidí bez práce.

Hospodářská krize by mohla podle některých očekávání zvýšit zájem lidí o práci v nemocnicích uvádí ČTK. Uplatnění by našly zdravotní sestry, které po studiu šly za lepšími penězi mimo zdravotnictví. Místo by našli i sanitáři, kterých je v nemocnicích nedostatek. Pražské firmy ale zatím nepropouštějí, a tak nemocnice v metropoli zvýšený zájem o práci sestry nebo sanitáře nezaznamenaly. V regionech, kde se propouští, už náznaky změny jsou, zjistila ČTK v anketě.

9. února 2009 vláda České republiky schválila realizaci Projektu dobrovolných návratů. Cílem projektu je poskytnout pomoc cizincům, kteří se vinou současné ekonomické situace ocitli bez pracovního uplatnění, chtějí zpět do vlasti a nejsou si schopni tuto cestu sami uhradit.

- Cizinci bez práce mohou od pondělka žádat o letenky domů
-
Zasáhla vás krize? Přišli jste o práci? Přečtěte si tipy jak dál
-
Nečas: Švarcsystém povolme plošně do roku 2011
-
Nezaměstnanost v lednu 2009 stoupla na 6,8 %
-
Česká míra nezaměstnanosti vzrostla více, než se čekalo

V lednu docházelo vždy k nárůstu nezaměstnanosti z důvodu sezónních vlivů, ale v letošním roce je nárůst míry nezaměstnanosti do značné míry ovlivněn celkovou ekonomickou situací. Hodnota registrované míry nezaměstnanosti vzrostla na úroveň 6,8 %. Česká republika je dnes mezi státy EU na 5. místě v počtu lidí bez práce.

\"Zatím jsme nezaznamenali větší zájem, ale je pravda, že v to doufáme,\" řekla ČTK mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Podle ní je na příliv zájemců brzy, propouštět se začalo až teď. Nemocnice potřebuje stovku sester a zhruba stejně sanitářů, uvítala by i lékaře některých specializací. Mluvčí očekává, že přibude zejména nižší zdravotnický personál, a to díky tomu, že už si lidé nebudou tolik vybírat a budou rádi, že vůbec nějakou práci mají. \"Určitě propouštět nebudeme, spíš bychom potřebovali lidi přijmout,\" dodala.

Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala zatím nemá informace, že by nemocnice měly příliv pracovníků. \"Zatím dopady nejsou. Máme nedostatek zaměstnanců, ale hledáme hlavně kvalifikované, tady asi moc změna nebude,\" řekl ČTK. Nemocnice jsou podle Fialy omezeny financemi, nemají na zvyšování počtu pracovníků. Krize podle něj spíše zhorší situaci. \"Bude tlak na to, aby se některé nemocnice zavřely a personál přešel do velkých fakultních nemocnic a doplnil tam stavy,\" uvedl.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články