Krize ještě neusnula, příští rok zmizí dalších 10milionů pracovních míst v rámci OECD

22. 9. 2009 – 1:58 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize ještě neusnula, příští rok zmizí dalších 10milionů pracovních míst v rámci OECD
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Stále jasněji se ukazuje, že současné krizové jevy v ekonomice mají dlouhodobější povahu a nejsou jen „obvyklým“ cyklickým výkyvem, který po několika měsících odezní. Příčinou tohoto jevu je hluboká systémová a strukturální krize soudobé ekonomiky, postavené na maximalizaci krátkodobých zisků, což vyústilo v obrovskou expanzi spekulativních činností a do podseknutí kupní síly nižších a středních vrstev.


Důsledkem ekonomické krize je růst nezaměstnanosti. Podle nejnovějších údajů OECD už v jejích 30 členských zemích zaniklo od konce r.2007 15 miliónů pracovních míst a dalších 10 miliónů zmizí během příštího roku.

- Výpověď z pracovního poměru bude více nakloněna zaměstnavatelům
- práce: Nezaměstnanost v Česku vystoupala na 8,5 procenta
- Firmy: Dohoda o provedení práce - švarcsystém má smysl, není dobré ji regulovat
- Firmy: Možnost využití čtyřdenního pracovního týdne vítáme, ale dříve než na konci roku 2010
- Ztráta zaměstnání: Životní výzva, nebo neštěstí?

Odhaduje se, že průměrná míra nezaměstnanosti se v těchto zemích vyšplhá během příštího roku na 10%. V ČR pokračuje setrvale trend zvyšování nezaměstnanosti a snižování zaměstnanosti, od konce roku 2008 přibylo téměř 150 000 lidí bez práce (evidovaných v registrech úřadů práce) a míra nezaměstnanosti vzrostla na 8,5% v srpnu t.r. (tj. ve srovnání s prosincem 2008 o 1,5 procentního bodu, neboli o více než 40%).

V souvislosti s tímto negativním vývojem Českomoravský odborový svaz (ČMKOS) podpořil změny zákona o zaměstnanosti, obsažené v zákoně na podporu hospodářského růstu (původní protikrizová opatření schválená jako kompromis mezi ODS a ČSSD), jejichž obsahem je také dočasné prodloužení podpůrčí doby o jeden měsíc, tedy na 6 měsíců pro kategorii uchazečů do 50 let věku, na 9 měsíců pro uchazeče ve věku 50-55 let a na 12 měsíců pro uchazeče starší než 55 let.

Tato novela současně zvyšuje sazby pro výpočet podpor v nezaměstnanosti, a to na 80 % z předchozí čisté mzdy (podle dosud platné úpravy činí tato hodnota 65 %) v prvních dvou měsících nezaměstnanosti, a na 55 % ve zbývajících měsících podpůrčí doby (dnes je tato hodnota 50 %). Zvyšuje se i sazba pro výpočet podpor v případě účasti v rekvalifikačních kursech, z nynějších 60 % předchozí čisté mzdy na 85 %.

Zákon zavádí i novou kategorii osob oprávněných pobírat podpory v případě nezaměstnanosti. Jde o ty uchazeče, kteří už vyčerpali podpůrčí dobu, ale chybí jim maximálně 2 roky do dosažení důchodového věku; v této zbývající době mohou dostávat podporu ve výši 50 % z předchozího čistého výdělku. Platnost této novely je omezena na období od 1.11.2009 do 31.12.2010. V září 2009 byla nakonec schválena, když Poslanecká sněmovna přehlasovala veto prezidenta republiky.

Existují ovšem už návrhy, aby byla tato změna v rámci tzv. „balíčku úspor“ na výdajové straně státního rozpočtu zrušena. V takovém případě by zůstala v platnosti úprava platná od začátku roku 2009.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články