Krize nutí Čechy šetřit, začínají zase \"kutit\"

19. 5. 2009 – 12:09 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize nutí Čechy šetřit, začínají zase \"kutit\"
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Češi si v době krize umějí pomoci a přizpůsobit se situaci – nákup nových věcí odkládají na lepší časy a raději opravují ty starší, které ještě mohou dobře sloužit. Ukazují to statistiky jedné z úvěrových společností v Česku za první tři měsíce letošního roku. Na splátky si lidé mnohem více začali pořizovat nářadí pro kutily, zahradnické nástroje a stavebniny. Celkový objem peněz, které společnost od ledna do března českým spotřebitelům v tomto segmentu poskytla, se ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 zvýšil o 272 %.


Znovu začíná platit: Co Čech, to kutil; lidé vědí, kde se dá ušetřit. Ve větší míře teď začali sami opravovat své byty a domy, zvelebují zahradu.

-
Jak šetřit náklady na bydlení? Zateplení a vlastní výroba energie!
- Obchodní centra: Zákazníci jsou, ale šetří!
- Polovina Čechů reaguje na krizi šetřením a omezováním výdajů
- Lidé díky krizi více šetří a méně si půjčují

Kvůli krizi se teď lidé mnohem častěji spoléhají při drobných opravách domu či bytu pouze na sebe, k čemuž potřebují náležité vybavení a příslušenství. Vrtačky, svářečky, obklady, šroubováky, stavebniny, pily – tyto výrobky teď nejčastěji zákazníci vyhledávají v regálech obchodů pro kutily a řemeslníky. Průměrná výše jednoho nákupu na splátky zůstala ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku na úrovni 13 tisíc korun.

V případě, že se Češi rozhodnou investovat do zvelebování bydlení více peněz, pořizují si častěji než jindy krbová kamna a pece. K nim nakupují štípače dřeva, což svědčí o snaze ušetřit peníze na energiích za topení. Hitem letošního jara na českých zahradách jsou turbo grily a křovinovače. Důležitá je pro české spotřebitele i ochrana majetku – prodej zabezpečovacích zařízení, bezpečnostních zámků a alarmů vzrostl oproti prvnímu čtvrtletí roku 2008 o více než 15 %.

Kutilové se probudili i na Slovensku, kde je situace obdobná. Prodej na splátky s Home Creditem se tam rovněž nejvíce zvýšil v segmentu nářadí a stavebnictví. Oproti Čechům ale naši východní sousedi mnohem více investují do úspory topení nákupem plynových kotlů, nahrazují staré podlahy novými laminátovými a obkládají koupelny. 

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články