Krize penzijního systému vrcholí, nový systém není řešení

30. 10. 2012 – 10:12 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize penzijního systému vrcholí, nový systém není řešení
Typický Čech si na penzi už nyní sám spoří v průměru 500 Kč měsíčně, obvykle formou penzijního připojištění. Jiné typy investic, které mohou zvýšit příjmy ve stáří, například nákup akcií se zajímavou dividendou nebo investice do podílových fondů, zatím v | zdroj: NašePeníze.cz

Jen největší optimisté ještě věří, že se stát schopen zajistit péči o své občany ve stáří. Jak ukázal průzkum společnosti AWD, zbývá jich už pouze 5 %. Naopak více než třetina neočekává od státu nic a spoléhá plně na sebe. Většina počítá s tím, že státní důchod doplní z vlastních úspor.

„O hrozící krizi penzijního systému se mluví už delší dobu, a řada lidí díky tomu začala víc myslet na své vlastní úspory. Zároveň s tím ale poroste počet lidí, kteří budou tvrdě vyžadovat, aby stát za odvedené daně skutečně plnil svoje funkce,“ říká Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD.

Typický Čech si na penzi už nyní sám spoří v průměru 500 Kč měsíčně, obvykle formou penzijního připojištění. Jiné typy investic, které mohou zvýšit příjmy ve stáří, například nákup akcií se zajímavou dividendou nebo investice do podílových fondů, zatím v Česku příliš populární nejsou. Většina Čechů o nich nemá dost informací, a tak sází raději na jistotu.

Poradna: Spoření na penzi

„Zajímavé je, že Češi jsou ochotni utratit za různé nesmyslné spotřební věci obrovské částky, ale řešení otázky, jak se zajistit na stáří, je vlastní jen málokomu,“ komentuje Tomáš Rampula.

Dosud využívané systémy spoření má nyní doplnit další dobrovolné spoření, které stát finančně podpoří. Experti ale opakovaně upozorňují, že ani druhý pilíř penzijního systému není řešením problémů, které současnému důchodovému systému díky stárnutí populace hrozí.“ Prakticky jedinou cestou zabránění radikálního snížení životní úrovně v penzi je dlouhodobé budování vlastních úspor, spoléhat se pouze na stát skutečně nelze. Koneckonců kdo dnes věří současným politikům? Je tedy správné spoléhat se na budoucí politiky, které vlastně vůbec neznám,  že se o mně v penzi postarají?“ uzavírá Rampula.

Odborník na finanční poradenství a šéfredaktor finančního portálu Martin Slapnička k tomu dodává "I přes vládou vyvolávané nejistoty doporučuji lidem myslet na dobu, kdy nebudou produktivní. Pokud nemají důvěru v některé instituce, nebo produkty, doporučuji vždy rozložit riziko a spořit radši po menších částkách více formami. Je třeba to hlavně neodkládat. Čím dříve se začne spořit, tím menší částka je k tomu pravidelně potřeba, neboť se prostředky postupně úročí a tím nabývají".

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články