Krize se českých bank nedotkla. V loňském roce vydělaly téměř 50 miliard korun

24. 3. 2010 – 12:27 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize se českých bank nedotkla. V loňském roce vydělaly téměř 50 miliard korun
Banky v Česku vydělaly téměř 50 miliard korun, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pětice největších českých bank - ČS, ČSOB, KB, UCB a Raiffeisen bank vykázaly za loňský rok čistý zisk přesahující 45 miliard korun. ČSOB se svým ziskem 17,4 miliard korun navíc vytvořila nový rekord v v historii českého bankovního sektoru.

Tuzemské banky zdá se prošly finanční a následnou ekonomickou krizí bez větších potíží. Celkový čistý zisk ČSOB, České spořitelny, Komerční banky, UniCredit Bank a Raiffeisenbank loni vzrostl o 24,3 % na téměř 45,2 miliardy korun.

Nejlépe si loni vedla ČSOB, která meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk na rekordních 17,4 miliardy korun. Na druhé příčce do do výše zisku se umístila Česká spořitelna která za loňský rok vykázala 24% nárůst zisku na 12 miliard korun. Komerční banka hospodařila se ziskem 11 miliard korun.

Za hlavní příčinu relativně dobré výkonnosti českých bank lze podle Marka Hatlapatky, analytika společnosti Cyrrus označit velmi dobrou provozní ziskovost, která podle jeho názoru pramení jednak z vysokých úrokových marží a jednak nákladových úspor. "Banky se vcelku pochopitelně snažily hledat všemožné nákladové úspory a také ochránit své provozní výnosy. To se ne tak docela dařilo u poplatků, které utrpěly nižší aktivitou klientů," uvedl Marek Hatlapatka.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články