Krize: Zásadním úkolem je uvolnit úvěrové toky a řešit znehodnocená aktiva bank

5. 3. 2009 – 11:06 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize: Zásadním úkolem je uvolnit úvěrové toky a řešit znehodnocená aktiva bank
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Hlavy států a předsedové vlád členských států EU jednali o finanční a hospodářské krizi na neformálním zasedání konaném v Bruselu dne 1. března. Dohodli se, že Evropa musí i nadále postupovat společně.


Čelní představitelé se dohodli na tom, že se další činnost bude uskutečňovat v těchto směrech:

  • Budování důvěry a podpora finanční stability
  • Nastartování reálné ekonomiky zpět k růstu
  • Spolupráce na celosvětové úrovni.

Uznali, že zásadním úkolem je uvolnit úvěrové toky a řešit znehodnocená aktiva bank. Za podstatné považovali zlepšení regulace finančních institucí a dohledu nad nimi a zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. V celé EU by měla být posílena makrofinanční stabilita a poskytnutí pomoci se předpokládá pro každý členský stát, který čelí dočasným nerovnováhám. Účastníci rovněž upozornili na perspektivní vyhlídky ve střednědobém horizontu a na přínosy plynoucí z integrace EU.

- Lidé díky krizi více šetří a méně si půjčují
- Zájem o úvěry klesá, počet nesplácených však vzrostl

Protekcionismus není řešením - hlavním motorem pro dosažení růstu a zaměstnanosti by měl být jednotný trh. Ztráty pracovních míst by měly být omezeny tím, že budou v plném rozsahu využívány nástroje jako Evropský sociální fond. Zvláštní summit na téma zaměstnanosti se uskuteční v květnu v Praze. Pokud jde o evropský automobilový průmysl, byla uvítána posílená koordinace programů na obnovu vozového parku.

Účastníci zasedání rovněž došli k závěru, že snahy uvnitř EU by měly nalézt odpovídající odezvu na mezinárodní úrovni, a zdůraznili význam vrcholné schůzky skupiny G-20, která se bude konat dne 2. dubna v Londýně.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,310 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články