Krize zlevnila byty o čtvrtinu, pozemky a domy jen o 1,2 pct. Ceny prý porostou

2. 7. 2010 – 0:05 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Krize zlevnila byty o čtvrtinu, pozemky a domy jen o 1,2 pct. Ceny prý porostou
Dlouhodobě ceny realit porostou, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ekonomická krize srazila ceny bytů daleko víc, než se původně zdálo. Zatímco oficiální statistiky uvádějí pokles cen na trhu rezidenčního bydlení zhruba o deset procent, skutečný propad byl od začátku krize dvojnásobný.

Píše o tom deník E15 ve svém pondělním vydání.

Podle zjištění katedry oceňování nemovitostí Bankovního institutu totiž činí rozdíl mezi nabízenou a skutečnou prodejní cenou v průměru 23 procent. Zhruba o tolik se rovněž během krize snížily odhady bytů pro zajištění úvěrů. Naopak u pozemků činil rozdíl jen 1,2 procenta, podobně tomu bylo u rodinných domů.

Šetření podle vedoucího katedry oceňování Petra Orta vychází z údajů o 1500 realitních obchodech. „U starších bytových projektů z devadesátých let je pokles ještě vyšší, až o padesát procent. Řada z nich měla před krizí přemrštěné ceny. Na předchozí cenovou úroveň se už nedostanou,“ uvedl. Trh je podle něj už poučen a uspějí jen projekty, které mají dobře vyřešenou dopravní infrastrukturu, občanskou vybavenost a kvalitní materiály. Trendem bude také výstavba větších bytů než tradičních 2+kk, kterých už je na trhu dost.

Česká národní banka ve Zprávě o finanční stabilitě uvedla, že od příštího roku by mohly ceny bytů začít růst. Bytová výstavba klesá, takže bude nižší nabídka. Také Bankovní institut se domnívá, že ceny pomalu spíše porostou. „Hodně atraktivní budou byty v širším centru Prahy, nabídka ve špičkových lokalitách je totiž vyčerpaná. U novostaveb je zájem o luxusnější byty v centrech měst,“ říká Ort.

I realitní analytik Deloitte Filip Endal soudí, že nad krátkodobými výkyvy postupně převáží dlouhodobý trend nárůstu cen bytů.

Na počátku roku podle Endala ceny nových bytů stagnovaly. „Ve druhém pololetí v Praze očekávám ve vyšším segmentu stagnaci cen, střední a nižší segment může již mírně růst, mimo Prahu pak předpokládám stagnaci ve všech segmentech. Rok 2011 by mohl přinést mírnou korekci cen směrem nahoru, v závislosti na projektu,“ odhaduje. Dlouhodobě podle Endala ceny realit porostou. „Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že v dlouhodobém horizontu rostou ceny bytů dvě až tři procenta nad míru inflace,“ uvedl.

Podstatně méně krize zahýbala s cenami pozemků, po kterých je stabilní poptávka. Odborníci z Bankovního institutu zjistili mezi nabízenými a realizovanými cenami parcel minimální rozdíl. Nabídka zajímavých volných pozemků i takzvaných brownfieldů je většinou omezená. „Hodnota pozemků neklesá, s výjimkou parcel pro developerské projekty někde v polích, tam bublina praskla a ceny se dostaly na reálnouhodnotu,“ dodává Ort.

Podobná situace je u rodinných domů, ceny zde příliš neklesají, ale nedělá se moc obchodů. „Klesly ceny stavebních materiálů, takže pokud neporostou ceny pozemků, trh s rodinnými domy se rozhýbe,“ řekl Ort. Ceny stavebních materiálů se dostaly na nejvyšší úroveň v roce 2008 a postupně klesly o čtyřicet procent.

Největší zásah dostaly v krizi komerční nemovitosti. „Když klesne průmyslová výroba o dvacet procent, na trh se logicky dostane dvacet procent volných kapacit,“ říká Ort. Řada specializovaných průmyslových budov podle něj už nové majitele nenajde, jejich tržní hodnota je mnohdy dokonce záporná. „Dobrou perspektivu mají skladové haly u hlavních obchodních tahů,“ dodal Ort.

-Filip Sušanka, Mediafax

Kam dál?

- Ceny bytů klesly o 14 %... Podle ČNB to prý stačí

- Ceny bytů klesají, nebo rostou? Statistici se přou s developery a realitkami

- Výstavba bytů se stěhuje do centra Prahy

- Investice do bytu: Jak nepropásnout správnou chvíli pro prodej bytu

-

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,720 23,900
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články