Které benzínky nabízejí nekvalitní pohonné hmoty? Dozvíte se to každý měsíc

11. 1. 2011 – 10:09 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Které benzínky nabízejí nekvalitní pohonné hmoty? Dozvíte se to každý měsíc
Ekonomický a finanční server NašePeníze.cz vás bude každý měsíc informovat, kde rozhodně netankovat., Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká obchodní inspekce (ČOI) bude každý měsíc zveřejňovat na svých internetových stránkách čerpací stanice, které prodávají nekvalitní paliva. Informoval o tom v úterý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

ČOI bude mít ke kontrolám kvality paliv k dispozici mobilní laboratoř. "Výsledky rozborů budou známy do dvou hodin. Pokud prokážou, že prodávané pohonné hmoty mohou poškodit motory aut spotřebitelů, budeme moci jejich prodej okamžitě zastavit," řekl Jan Štěpánek, pověřený řízením ČOI.

 

TIP: Vše na téma Ceny pohonných hmot

 

ČOI bude výsledky kontrol zveřejňovat na svých webových stránkách každý měsíc. Bude přitom rozlišovat případy, kdy k porušování platných norem dochází opakovaně, a kdy se jedná o náhodnou nebo jednorázovou výchylku.

O pumpách s nekvalitním benzínem, nebo naftou vás budeme pravidelně informovat na serveru NašePeníze.cz.

 

TIP: Seznam benzínek s nekvalitním benzínem a naftou v roce 2010

 

ČOI bude výsledky kontrol zveřejňovat na svých webových stránkách každý měsíc. Zveřejní jména čerpacích stanic, které budou pravomocně inspekcí pokutovány.

Umožňují jí to nová pravidla pro kontrolu pohonných hmot, která platí od začátku tohoto roku. Podobná pravidla jsou součástí novely zákona o pohonných hmotách, kterou schválila vláda a jež by po odhlasování v parlamentu mohla začít platit již polovině tohoto roku.

"Nová pravidla ochrání spotřebitele a poctivé obchodníky. Spotřebitelé mají právo na ochranu tam, kde se nemohou bránit sami," zdůraznil Kocourek. „Novela zákona umožní zveřejňovat ještě podrobnější informace než ty, které jsou na webu ČOI nyní. Spotřebitelé tak budou mít kompletní informace i o všech dodavatelích, od nichž se nekvalitní palivo na čerpací stanici dostalo,“ dodal ministr Kocourek.

ČOI také od letošního roku výrazně navýší kontroly čerpacích stanic. "Na letošní rok plánuje prověřit zhruba 2200 vzorků pohonných hmot," říká šéf ČOI Štěpánek. Celkem by se tak počet kontrol měl zvýšit asi o 20 procent.

V loňském roce odebrala Česká obchodní inspekce celkem 1866 vzorků pohonných hmot. Hrubé porušení jakosti, které může představovat zvýšené riziko poškození motoru vozidla, zjistila u 2,1 procenta testovaných vzorků. Za takové zjištění pak ČOI ukládá pokuty v řádech statisíců až milionů korun, stejně jako při zjištění opakovaného prodeje nekvalitních pohonných hmot u stejného subjektu v průběhu jednoho roku.

„Česká obchodní inspekce kontroluje, nejsme statistici. Zaměřujeme se z velké části na kontroly těch čerpacích stanic, u kterých máme podezření na porušení jakosti. Proto je i podíl 2,1 procenta hrubých porušení v našich statistikách vyšší, než kolik je ve skutečnosti takových pohonných hmot u všech čerpacích stanic v celé České republice,“ upozornil Štěpánek.

Dohromady Česká obchodní inspekce zjistila porušení jakosti u 148 z 1866 odebraných vzorků. Většinu nedostatků představovaly jen drobné odchylky od jakostních norem. Inspekce vloni uložila 49 pokut v celkové výši 8,27 milionů korun. Za prodej nekvalitního paliva hrozí sankce až do výše pěti milionů korun.

Ke konci roku 2010 bylo u nás evidováno celkem 6591 čerpacích stanic, z nichž 3672 je veřejných.

-Jan Ferenc,MED

Může vás zajímat:

- Kteří pumpaři nabízejí nekvalitní benzín? Občanské sdružení vylákalo seznam z ČOI

- Pohonné hmoty s biosložkami prý ničí motory aut českých řidičů

- Benzínky které mají nekvalitní pohonné hmoty stát konečně zveřejní

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články