Kupní síla Čechů v tomto roce neporoste

26. 6. 2009 – 2:23 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kupní síla Čechů v tomto roce neporoste
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Příjmy českých domácností budou letos růst velmi pomalu nebo budou stagnovat. Od roku 2007, do kdy kupní síla rostla, se dá sledovat její pokles. Životní úroveň také neporoste; i přes to budou Češi hledat způsob, jak si zachovat její dosavadní hladinu. Vyplývá to z mezinárodní studie Barometr Cetelem 2009.


Průměrná míra ročního růstu kupní síly domácností se v České republice v letech 1997 až 2007 pohybovala ve výši 2,2 %. „Zatímco v minulém roce byla ještě mírně pod nulovou hranicí (-0,2 %), na tento rok se podle studie očekává ještě výraznější propad,“ uvedl Ing. Václav Horák, generální ředitel společnosti Cetelem. Důvod oslabení kupní síly je třeba hledat na straně příjmů. Tempo růstu příjmů domácností by v roce 2009 bohužel nemělo v žádné ze 13 sledovaných zemí překročit 2 %.

- Stoupá prodej výrobků s privátní značkou
- slevy v obchodech útočí, pozor na kvalitu zboží i cenu na účtence
- Krize nutí Čechy šetřit, začínají zase \"kutit\"
- Obchodní centra: Zákazníci jsou, ale šetří!
- Polovina Čechů reaguje na krizi šetřením a omezováním výdajů

Znamená to, že příjmy budou růst velmi mírně či vůbec a že se spotřebitelé začnou při svém spotřebním rozhodování mnohem více soustředit na ceny zboží a služeb. Tyto tendence se dají v českých domácnostech vysledovat již nyní. Češi se začínají mírnit v objemu nákupů nebo některé výdaje omezují úplně. Trend hledání nejnižších cen se nebude týkat jen malé části populace, ale rozšíří se do všech sociálních tříd.


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články