Kuřáci se státu nevyplatí - více stůňou a brzy umírají

15. 7. 2010 – 20:58 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kuřáci se státu nevyplatí - více stůňou a brzy umírají
V České republice kouří 29 procent obyvatel starších 15 let, tedy zhruba dva miliony lidí, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Odborníci na protikuřáckou problematiku stále trvají na tom, že na kuřáky stát jenom doplácí.

Podle Hany Ross z Americké společnosti proti rakovině totiž více stůňou, státu se tedy prodražují náklady na zdravotní péči, kuřáci navíc umírají dřív a Česko tak přichází o obyvatele v produktivním věku.

"Spotřeba tabáku vede k ekonomickým ztrátám ve formě vyšší úmrtnosti a nemocnosti a vyšších nákladů na zdravotnictví. To se pak odráží na poklesu pracovní produktivity a zpoždění ekonomického rozvoje díky horšímu zdravotnímu stavu obyvatelstva. Tyto zvýšené náklady spojené s kouřením nesou spotřebitelé, stát a soukromé firmy, které tak dotují tabákový průmysl," říká Ross.

 

Philip Morris: Díky předčasné smrti kuřáků stát ušetří na důchodech

 

Právě zcela odlišné závěry vzešly ze studie, kterou před deseti lety zveřejnil tabákový gigant, společnost Philip Morris. Tento dokument přitom odborníky doslova nadzvedl ze židle. Ze studie totiž vyplynulo, že lidé, kteří jsou závislí na nikotinu, jsou pro stát naopak velice prospěšní. Díky jejich předčasné smrti totiž prý ušetří na důchodech, které by jim musel vyplácet, pokud by se dožili věku, s jehož dosažením česká legislativa spojuje nárok na penzi. Tím, že si kupují cigarety, na které je uvalena spotřební daň, pak navíc přispívají do státního rozpočtu.

 

<%Anketa160%>

 

S takovou argumentací ale Hana Ross nesouhlasí. "Peníze nyní vydávané za cigarety by byly použity k nákupu jiných výrobků či služeb, které jsou zdaněny daní z přidané hodnoty. Daně z cigaret vybrané státem představují jen přerozdělení již vytvořené hodnoty, nedají se tedy počítat jako přínos pro společnost. Tím by byl vyšší růst hrubého domácího produktu, kterého by se však dosáhlo díky eliminaci kouření," kontruje.

Protikuřácké organizace spočítaly, že celkové náklady, které musel stát vynaložit v souvislosti s kouřením a které sestávají nejenom z peněz, které musel vydat na zdravotní péči pro kuřáky, ale i z výdajů, které si vyžádal vliv cigaretového kouře na nekuřáky, dosáhly v roce 1999 zhruba 90 miliard korun. To odpovídá asi 4,6 procentům hrubého domácího produktu. Ve stejném roce přitom Česko na daních za tabák vybralo 20,2 miliardy korun. Celková roční ztráta tak v tomto roce dosáhla téměř 70 miliard korun.

V České republice kouří 29 procent obyvatel starších 15 let, tedy zhruba dva miliony lidí. Centrum pro závislé na tabáku, které funguje pří Lékařské fakultě Univerzity Karlovy, přitom uvádí, že kouření zabije "pouhou" polovinu kuřáků. Těm zbylým pak život zkrátí o zhruba 15 let.

-Veronika Žižlavská, mediafax

Kam dál?

- Ceny cigaret porostou. Vzroste spotřební daň a stát tak vydělá 2,4 mld korun

- Restaurace se musí zařadit mezi nekuřácké, nebo kuřácké

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články