Kurz koruny slábne a to je dobře! Bohužel však zdraží pohonné hmoty

22. 11. 2011 – 21:23 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kurz koruny slábne a to je dobře! Bohužel však zdraží pohonné hmoty
Pro českou ekonomiku je však oslabování koruny podle analytičky výhodné, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Slábnoucí koruna výrazně zdraží pohonné hmoty a zahraniční zájezdy, přesto je pro českou ekonomiku závislou na vývozu horší kurz české měny výhodný. Agentuře Mediafax to v úterý řekla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Česká měna v posledních dnech zažívá prudké oslabení. V porovnání se začátkem roku, kdy se obchodovala za 24,20 až 24,30 koruny za euro. Nyní se její kurz vyšplhal až na 25,50, což je oslabení o čtyři až pět procent.

Ještě více koruna oslabila v porovnání s americkým dolarem, protože vůči němu znehodnocovalo zároveň i euro. V pondělí se kurz koruny vůči dolaru pohyboval na 18,95 CZK/USD, během minulého týdne se však dostal až na 19korunovou hranici.

TIP:

Aktuální kurzy měn

Slábnoucí koruna tak začíná mít první konkrétní dopady na české domácnosti - v posledním týdnu výrazně zdražil benzin i nafta, ta dokonce o víc než půl koruny na litr. "Ropa je nakupována za dolary a vůči dolaru koruna oslabuje ještě výrazněji než k euru. Tam se to (slábnoucí koruna - pozn. red.) projevuje už teď – to, že benzin a nafta zdražují, je důsledkem pohybu kurzu. Protože pohyb ropy na světových trzích není tak prudký, právě v tom se odráží aktuální kurz. To je asi ta největší nepříjemnost," poznamenala analytička Šichtařová.

Podle ní zdraží také zahraniční zájezdy. "Druhá velká nepříjemnost je zvýšení cen zájezdů. Ale ani tam to není pro Čechy úplně likvidační, protože v minulosti zájezdy výrazně zlevňovaly, takže teď jen nastal opačný pohyb. Místo čtyřhvězdičkového hotelu si tak klient koupí tříhvězdičkový. Tam se z toho dá vybruslit. Horší je to u pohonných hmot," doplnila Šichtařová.

Ředitelka Next Finance naopak neočekává, že by příliš zdražilo zboží z dovozu. "Teoreticky by to mělo znamenat zdražení zboží z dovozu, hlavně z dolarových oblastí. Ale já říkám teoreticky, protože se ukazuje, že z dolarových oblastí se dováží hlavně elektronika a IT. Tam často prodejci jedou na skladové zásoby a nějaké ceníkové ceny a zvyšování cen bývá v případě pohybu kurzu spíše jen symbolické. Prodejci si raději sáhnou na marže," myslí si analytička.

Oslabování koruny navíc není podle Šichtařové ani zdaleka u konce. "Krátkodobě koruna bude ještě oslabovat a to tak dlouho, dokud bude ekonomika na sestupné dráze a bude sklouzávat do recese. Očekávám, že koruna bude krátkodobě slabší než 26,50 koruny za euro, takže tam je ještě velmi velký prostor pro oslabení," předpovídá Šichtařová s tím, že jde o výhled na několik týdnů až měsíců. "Pokud se podíváme na výhled na několik let, tak tam se naopak obnoví posilovací trend české měny vůči euru, ale to je spíš otázka jednoho roku," doplnila analytička.

Pro českou ekonomiku je však oslabování koruny podle analytičky výhodné. "Česká ekonomika je mnohem více závislá na vývozu než dovozu. Slabší koruna, jak k euru, tak k dolaru, prodražuje pouze dovážené zboží včetně zájezdů. My jsme ale schopni, když už zdraží zboží z dovozu, koupit zboží domácí výroby. Samozřejmě u zájezdů to až tak neplatí, ale prostě místo toho, aby jel někdo lyžovat do Alp, tak bude lyžovat tady u nás. Dá se v tom tedy manévrovat a dražší dovážené zboží se dá nahrazovat domácím, jehož cena zůstává stejná," prohlásila Šichtařová.

Problém by naopak způsobilo výrazné posilování české měny. "Vývozní firmy nejsou schopny se tak rychle přeorientovat na domácí trh, protože tady po jejich zboží není poptávka. Takže vlastně svým způsobem je to oslabování koruny pro českou ekonomiku velmi výhodné, protože to funguje jako nárazník nebo tlumiče v autě a zmírňuje to dopady krize. Kdyby koruna neoslabovala, tak by české firmy, které už tak mají či budou mít existenční problémy kvůli přicházející krizi, tak by měly ještě o to horší situaci, protože najednou by jejich zboží bylo v zahraničí nekonkurenceschopné," vysvětlila analytička a dodala, že nebýt slabší koruny, tak by propad české ekonomiky byl ještě výrazně hlubší.

"Kdyby koruna takhle výrazně neoslabila, tak by se propouštělo ještě víc, ještě pomaleji by rostly platy, přibylo by osobních bankrotů, protože by lidé nebyli schopni splácet. Zaplaťpánbůh za samostatnou měnu a schopnost koruny oslabit. Koruna oslabuje proto, že je česká ekonomika zaměřená na vývoz a v době krize tím vykompenzovává dopady krize. Naopak v době, kdy česká ekonomika výrazně roste, tak se koruna chová přesně obráceně – tedy posiluje," popsala efekt kurzu koruny Šichtařová.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články