Kutilové si berou méně úvěrů, bojí se investovat

17. 8. 2010 – 12:51 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kutilové si berou méně úvěrů, bojí se investovat
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Češi se bojí investovat do nákladnějších projektů, snižuje se poptávka po kutilském náčiní, potřebách pro zahrádkáře a stavebním materiálu na splátky a provádějí se jen nezbytné opravy a rekonstrukce.

Vyplývá to z průzkumu společností Cetelem, lídra splátkového prodeje a člena mezinárodní banky BNP Paribas. Za posledních šest měsíců zaregistrovala společnost Cetelem výrazný pokles v objemu poskytnutých spotřebitelských úvěrů na splátky v segmentu „Do it yourself (DIY)“.

„Není to však dáno zpřísněnými úvěrovými podmínkami, ale spíše neochotou lidí v tuto nejasnou dobu investovat větší finanční prostředky do nákladných přestaveb či stavebních akcí. Situaci zhoršuje i nižší počet vydaných stavebních povolení,“ sdělil Tomáš Chlíbec, obchodní ředitel společnosti Cetelem. „I přes tento vývoj jsme zákazníkům hobbymarketů Hornbach od března do června 2010 umožnili, aby nakoupili zboží na splátky bez navýšení. A klienti toho skutečně využívali, neboť vědí, že nulové úvěry jsou na trhu stále vzácnější,“ dodal T. Chlíbec.

Mezi nejčastěji nakupované kutilské zboží na splátky v současné době patří sekačky a zahradní technika, zahradní domky, bazény a vodní příslušenství. „Stále však platí trend, že se Češi soustřeďují zejména na opravy a rekonstrukce vlastními silami,“ řekl T. Chlíbec a vzápětí dodal: „Již na začátku jara příštího roku očekáváme obrácený trend a meziroční nárůst splátkového prodeje v řádu několika procent.“
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články