Kvalita benzínu je nejhorší od roku 2003, na co si dát pozor?

18. 10. 2010 – 20:31 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kvalita benzínu je nejhorší od roku 2003, na co si dát pozor?
Během posledních dvou měsíců se ČOI zaměřila na odběr alternativních paliv, jejichž spotřeba vzrůstá, Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Kvalita benzínu a nafty u tuzemských čerpacích stanic se v září mírně zhoršila. Pozitivní zprávou však je, že inspekce zvýšila počet odebíraných vzorků a začala kontrolovat i alternativní paliva.

Vyplývá to z nově zveřejněných výsledků České obchodní inspekce.

 

TIP: Jaké jsou Ceny pohonných hmot - graf vývoje

 

<%Anketa14%>

 

Pozor na Special

 

Během září se kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic zhoršila. Česká obchodní inspekce (ČOI) objevila závady u 11 procent odebraných vzorků benzínu a u 8,3 procenta vzorků nafty. Zjištěný podíl závadných vzorků benzínu je na nejvyšší úrovni od roku 2003.

Řidiči se však hrozivých čísel závadnosti benzínu nemusí na první pohled tolik bát. Celkem pět z osmi zjištěných závadných vzorků laboratoř naměřila u 91oktanových benzínů Special a Natural 91, které postupně mizí z čerpacích stanic poté, co letos v polovině roku Česká rafinérská ukončila jejich výrobu. Benzín Special a Natural 91 tankují už jen zhruba 1–2 procenta řidičů tankujících benzín a obchodníci s pohonnými hmotami nebo čerpací stanice si benzín Special, u něhož bylo zjištěno nejvíce závad, vyrábějí sami prostřednictvím speciálního aditiva. Dříve poměrně vzácné závady u 91oktanových benzínů se začínají ve výsledcích kontrol objevovat stále častěji, což souvisí právě s ukončením výroby těchto paliv v českých rafinériích.

Laboratoř zjistila celkově u benzínů 2–3 závažná pochybení. Tři vzorky benzínu obsahovaly nadlimitní množství síry a závady byly zjištěny i při destilaci a zjišťování oktanového čísla benzínů. U jednoho vzorku laboratoř zjistila obsah etanolu dosahující 10,2 procenta. Norma přitom povoluje maximálně 5 procent. Mnohem závažnější byly předcházející zjištění ČOI z letošního května, když inspekce zjistila, že jeden vzorek benzínu obsahoval 50,4 procenta etanolu. V září zjištěná pochybení nicméně indikují záměrnou manipulaci (pančování) s benzínem s cílem obohatit se na úkor zákazníka.

 

TIP:  Kteří pumpaři nabízejí nekvalitní benzín? Občanské sdružení vylákalo seznam z ČOI

 

Menší závady u nafty
 

U motorové nafty došlo k méně závažným pochybením. Šest vzorků ze sedmi závadných nedosahovalo dostatečně vysokého bodu vzplanutí, což není vážná chyba, která by mohla jakkoliv ohrozit zdraví nebo majetek řidiče. Zbývající závadný vzorek však už vykazoval daleko závažnější nedostatky v podobě vysokého obsahu síry a zároveň neprošel destilační zkouškou. Navíc u něho inspekce zjistila obsah metylesterů mastných kyselin (FAME) ve výši 8,2 procenta, norma přitom povoluje maximálně 7 procent. Tento jeden vzorek nafty indikuje obchodníkovu záměrnou manipulaci s palivem. U 15 odebraných vzorků LPG nezjistila ČOI žádnou závadu.

 

Bionafta, Zemní plyn, etanolové palivo...

 

Během posledních dvou měsíců se ČOI zaměřila na odběr alternativních paliv, jejichž spotřeba vzrůstá. Jedná se o etanolové palivo E85, které si řidiči často míchají s benzínem, dále pak směsnou motorovou naftu, bionaftu (100% FAME) a stlačený zemní plyn (CNG). U těchto čtyř paliv inspekce v září odebrala celkem 10 vzorků a závadu zjistila akorát u směsné nafty, když neměl jeden vzorek dostatečnou oxidační stabilitu a bod vzplanutí.

 

Nízký počet vzorků

 

Během zářijového měření odebrala ČOI 182 vzorků pohonných hmot. To je sice více, než v předcházejících měsících, nadále to však neodpovídá zjišťovanému vysokému podílu závad u pohonných hmot. Před dvěma roky, kdy byl stav s kvalitou pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic lepší, odebírala inspekce průměrně více jak 200 vzorků za měsíc. Nízký počet odebíraných vzorků následně láká neseriózní prodejce pohonných hmot k pančování pohonných hmot. Podle odhadů společnosti PETROLmedia připadá kontrola ze strany ČOI na jednu čerpací stanici průměrně každý čtvrtý rok.

Nízký počet kontrolovaných vzorků pak způsobuje mimo jiné i velké proměny naměřené závadnosti pohonných hmot během jednotlivých měsíců kontrol. Z laického pohledu můžou pak takové výsledky kvality pohonných hmot působit dojmem, že kvalita pohonných hmot se každým měsícem prudce mění, což neodpovídá realitě.

 

PETROLindex vzrostl

 

Vlivem zvýšení počtu odebraných vzorků a snížení procenta závadných vzorků vzrostla hodnota PETROLindexu, udávajícího míru jistoty natankování nezávadného paliva (viz graf). ČOI tento rok odebírá minimální množství vzorků pohonných hmot tak, aby splnila vyhláškou dané minimální množství 1800 vzorků. Od roku 2012 začne platit ustanovení, které zvýší minimální počet odebraných vzorků z nynějších 1800 vzorků na 2650 vzorků ročně a obchodní inspekce bude muset odebírat i více vzorků alternativních paliv jako CNG nebo E85.

-Michal Roškanin, odborný redaktor – analytik Petrolmedia
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články