Kvalita některých pohonných hmot se zhoršila, přes to ČOI omezí kontroly benzínek

19. 8. 2009 – 14:41 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kvalita některých pohonných hmot se zhoršila, přes to ČOI omezí kontroly benzínek
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká obchodní inspekce (ČOI) ve druhém pololetí výrazně omezí kontroly kvality pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. Inspekce v červenci dále snížila množství odebíraných vzorků paliv na rekordní minimum. Míra jistoty, že motoristé u čerpaček natankují nezávadné palivo, tak ještě více poklesla.


Kvalitního paliva bude asi méně

Česká obchodní inspekce v tomto týdnu zveřejnila výsledky kvality pohonných hmot za červenec. Ze zveřejněných údajů vyplývá, že inspekce razantně snížila počet odebraných vzorků benzinu a nafty u čerpacích stanic. To má zásadní dopad na kvalitu pohonných hmot nabízených u čerpaček. Index ukazující míru jistoty natankování nezávadného paliva – PETROLindex – za červenec klesl na rekordně nízkou hodnotu 14,9. V prvním čtvrtletí přitom dosáhl průměrné hodnoty 25,8.

- Zachvátí český trh pančovaný benzín a nafta?

Pokles hodnoty PETROLindexu tkví v prudkém snížení počtu odebíraných vzorků. Zatímco v prvním čtvrtletí inspekce odebírala průměrně téměř 250 vzorků za měsíc, v posledních měsících počty vzorků klesly o více jak polovinu. V květnu ČOI ještě odebrala 195 vzorků paliv, v červnu to však bylo už jen 128 a v červenci ještě méně – 83 vzorků. Potvrdil se tak vývoj, před kterým varovali odborníci, že ČOI bude ve druhém pololetí odebírat ani ne stovku vzorků měsíčně.

Spekuluje se, že za počtem odebíraných vzorků stojí snaha inspekce o úsporu nákladů. Ředitelka ČOI Jana Příhodová snížení zdůvodňuje naplňováním platné vyhlášky, která nařizuje inspekci odebrat 1800 vzorků ročně. „Důvod poklesu počtu odebraných vzorků v červenci není relevantní,“ dodala. „Platnou vyhlášku ke konci roku stoprocentně splníme.“

Z pohledu nalezených závad z odebraných vzorků v červenci zjistila ČOI závady jen u 4,8 procenta vzorků pohonných hmot. Závadnost vzorků se tedy oproti červnu zvýšila jen o 0,1 procenta. Kontroloři objevili závady hlavně u motorové nafty, u níž z 32 vzorků objevili nedostatky u 3 vzorků. Pouze u jednoho vzorku se mohlo jednat o závadu závažnou. Z celkového počtu 30 odebraných vzorků benzinu naopak inspekce nezjistila závadu ani u jednoho vzorku. ČOI monitoruje kvalitu pohonných hmot celkem u celkového počtu 3578 čerpacích stanic.

Odborníci nesouhlasí s ČOI

Podstatné snížení odebíraných vzorků může mít závažný dopad na kvalitu pohonných hmot u tuzemských pump. Neseriózní pumpaři mohou pod vidinou menšího rizika dopadení začít přimíchávat do pohonných hmot látky, které mají nižší spotřební daň než, jaká je u benzinu (11,84 Kč/l) a motorové nafty (9,95 Kč/l). Úspora nákladů na odběry vzorků by se tak ve svém důsledku státu vrátila na daňových únicích.

V pohonných hmotách se mohou objevit takové nežádoucí příměsi jako technický benzin, toluen nebo topné oleje. Jejich zvýšený obsah v pohonných hmotách přitom už letos na jaře zjistila samotná obchodní inspekce. „V případě snížení počtu odebíraných vzorků bude logicky menší pravděpodobnost nalezení závady u pohonných hmot. U neukázněných prodejců pak mohou závady u paliv vzrůst a to jak v počtu odchylek, tak v jejich závažnosti,“ uvedl pro PETROLmagazín Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Když chce mít motorista jistotu natankování nezávadného benzinu a nafty, měl by se svým vozem navštívit čerpací stanici označenou Pečetí kvality nebo pumpu patřící členské firmě ČAPPO. Takových čerpacích stanic je zhruba 1100. Benzinky firem ČAPPO nebo označené Pečetí kvality vykazují dlouhodobě velice nízký podíl závadných paliv. Členské firmy ČAPPO mají vlastní kontrolní systém kvality paliv, nezávislý na ČOI. Pumpy s Pečetí kvality, kterou uděluje Ústav paliv a maziv, zase mohou v případě častějšího nebo závažného zjištění odchylek od normy o nálepku s nápisem „Pečeť kvality“ přijít. PETROLindex u čerpacích stanic s Pečetí kvality pravidelně přesahuje hodnotu 70.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články