Kvalita paliv byla v roce 2009 rekordně dobrá říká ČOI, je to jen zdání?

21. 1. 2010 – 10:18 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kvalita paliv byla v roce 2009 rekordně dobrá říká ČOI, je to jen zdání?
Kvalita benzínu a nafty v roce 2009, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká obchodní inspekce v prosinci pokračovala v odebírání nízkého počtu vzorků pohonných hmot, což se projevuje na nízké hodnotě PETROLindexu, udávajícího míru jistoty natankování nezávadné pohonné hmoty. Vysokou kvalitu pohonných hmot tak zapříčinil nízký počet odebraných vzorků.


Nafta rekordně nezávadná? Ne

Ještě v listopadu inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) na trhu s pohonnými hmotami odhalili rekordně kvalitní naftu. V prosinci je ale výsledek naprosto opačný – nafta je rekordně nekvalitní. Je to snad způsobeno tím, že během pár týdnů začali pumpaři ve větším množství prodávat pančovanou naftu? Nikoliv. Výkyv je způsobený velice nízkým počtem odebíraných vzorků a výsledek tak není reprezentativní.

Zatímco ještě v listopadu ČOI zkontrolovala 37 vzorků motorové nafty a závadu objevila u jediného vzorku motorové nafty, v prosinci zkontrolovala pouze 21 vzorků nafty a závady objevila u tří vzorků. Závadnost nafty tak vzrostla ze 2,7 procenta na 14,3 procenta, což je nejvyšší hodnota závadných vzorků za posledních několik desítek měsíců.

Kontrola jednou za pět let

Celkově pak inspekce v prosinci zkontrolovala 53 vzorků pohonných hmot, zatímco ještě během prvního čtvrtletí loňského roku kontroloři odebrali průměrně 247 vzorků motorových paliv. Když vezmeme v úvahu počet čerpacích stanic (3615), které spadají pod kontrolu ČOI, tak je padesátka měsíčně odebraných vzorků málo.

Na jednu čerpací stanici pak připadá kontrola pohonných hmot zhruba jednou za čtyři až pět let. Nízký počet odebíraných vzorků pak dává pumpařům signál, že kontrola polevila a pravděpodobnost postihu za nekvalitní pohonné hmoty je nižší. To pak může vést k nárůstu pančovaných pohonných hmot na trhu. Odhaduje se přitom, že šedá a černá sféra trhu s pohonnými hmotami ročně obere stát o šest a více miliard korun. Od ledna, kdy vzrostly ceny pohonných hmot o více jak dvě koruny (patnáctiměsíční maximum), jsou přitom řidiči zvláště citliví na cenu benzinu a nafty a většinou tankují tam, kde je cena nejnižší.

Hodnota PETROLindexu, který udává míru jistoty natankování nezávadného paliva, se kvůli nízkému odebranému počtu vzorků drží velice nízko – v prosinci index klesl z hodnoty 15,0 v listopadu na hodnotu 11,7. To je rekordně nízká hodnota způsobená jednak nízkým počtem odebraných vzorků, tak i vysokou chybovostí.

ČOI splnila normu jen tak tak

Během uplynulého roku 2009 odebrala inspekce celkem 1842 vzorků pohonných hmot, což je jen o něco více, než je legislativou stanovené minimální množství 1800 vzorků za rok. V roce 2008 přitom ČOI zkontrolovala celkem 2456 vzorků pohonných hmot. Podíl zjištěných závadných vzorků byl v roce 2009 vlivem nízkého počtu odebraných vzorků rekordně nízký a míra chybovosti tak dosáhla hodnoty 4,6. To je od roku 2001 nejnižší hodnota. Stejnou hodnotu inspekce na trhu zjistila ale i v roce 2007.

Razantní snížení loni odebraných vzorků pohonných hmot obchodní inspekce vysvětluje tím, že část peněz přesunula na rozbory jiných produktů, než jsou pohonné hmoty. Inspekce zároveň v lednu vypsala novou veřejnou zakázku na rozbory pohonných hmot, které doposud zajišťoval Ústav paliv a maziv.

Stabilní Pečeť kvality

Mnohem spolehlivější verdikt o kvalitě pohonných hmot lze vynést o zhruba třetině čerpacích stanic na trhu, které jsou buď označeny nálepkou Pečeť kvality, anebo patří firmám sdružených v ČAPPO. U čerpacích stanic označených Pečetí kvality provádí pravidelně rozbory kvality paliv Ústav paliv a maziv a každý měsíc odebírá u celkového počtu zhruba 1100 čerpaček zhruba 600 vzorků.

V prosinci Ústav paliv a maziv zjistil závady jen u 1,4 procenta vzorků pohonných hmot. Hodnota PETROLindexu je u Pečeti kvality proto daleko vyšší než v případě monitoringu ČOI a v prosinci dosáhl hodnoty 65,8. Průměrně vychází, že každá čerpací stanice je kontrolovaná každý třetí měsíc.

Kam dál?
- Benzín i nafta začnou zlevňovat
- Benzín je na ústupu, rapidně roste obliba aut s dieslovým motorem
- Kvalita některých pohonných hmot se zhoršila, přes to ČOI omezí kontroly benzínek

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články