Kvůli penzijní reformě je rekordní zájem o penzijní připojištění

29. 5. 2012 – 13:16 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Kvůli penzijní reformě je rekordní zájem o penzijní připojištění
Statistiky Ministerstva financí ČR uvádějí, že v prvním kvartálu roku 2012 došlo ke zvýšení průměrného měsíčního příspěvku účastníka, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V prvním čtvrtletí letošního roku v ČR vzrostl počet nově uzavřených penzijních pojištění o 35 procent, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 42 tisíc smluv více. Podle úterních informací Asociace penzijních fondů ČR stojí za prudkým nárůstem blížící se důchodová reforma.

Podle aktuálních statistik ministerstva financí uzavřeli lidé v prvních třech měsících letošního roku necelých 163 tisíc nových smluv o penzijním připojištění. Ve stejném období roku 2011 to bylo 121 tisíc, tedy o 42 tisíc méně. Podle expertů je nárůst důsledkem zásadních změn v oblasti penzijních fondů, které přinese od ledna 2013 nová důchodová reforma. V rámci ní si budou lidé například volit mezi čtyřmi investičními strategiemi. Zároveň jim fondy již nezaručí kladné zhodnocení uložených financí.

„Prudký nárůst počtu nově uzavřených smluv o penzijním připojištění úzce souvisí se změnami, které proběhly na konci loňského a začátkem letošního roku v oblasti penzijních fondů. Lidé se snaží uzavřít penzijní připojištění za současných podmínek, na což mají čas už jen do konce listopadu,“ uvedl Kamil Durčák, produktový manažer společnosti Rentia, divize AWD ČR, která se specializuje na penzi a finance.

Kalkulačka: Spočítejte si jak se vám ne/vyplatí penzijní reforma

Statistiky Ministerstva financí ČR uvádějí, že v prvním kvartálu roku 2012 došlo ke zvýšení průměrného měsíčního příspěvku účastníka. Zatímco například v prvním kvartálu loňského roku činila průměrná úložka 428 Kč, v letošním roce narostla na částku 434 Kč. Toto zvýšení souvisí podle odborníků s tím, že v rámci nových pravidel důchodové reformy dojde ke změně výše státního příspěvku. Ačkoliv dnes získá příspěvek každý, kdo má měsíční úložku ve výši 100 Kč, nově jej získají pouze ti, kteří si budou měsíčně spořit alespoň 300 Kč.

Kalkulačka - Spočítejte kolik našetříte v penzijním připojištění

„S rostoucím počtem penzijních připojištění aktuálně roste zároveň také objem státních příspěvků, které jsou poskytovány ze státního rozpočtu ve prospěch účastníků penzijního připojištění,“ uvedl Radek Ležatka z tiskového oddělení Ministerstva financí ČR a dodal, že objem vyplacených státních příspěvků za první čtvrtletí tohoto roku činil 1,4 miliardy korun, což je o 20 milionů korun více než za totožné období roku předchozího.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články