Last minute zájezdy jdou na dračku díky špatnému počasí

16. 7. 2009 – 4:35 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Last minute zájezdy jdou na dračku díky špatnému počasí
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Současné špatné počasí velmi nahrává cestovním kancelářím a prodejům Last minute. Při chladném či deštivém počasí jako například dnes automaticky stoupá poptávka a prodej Last minute přibližně o 10 %. Někteří Češi tak ruší tuzemské dovolené a snaží se odletět do zahraničí.


Zájezdů Last minute však letos není  podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) k dispozici zdaleka tolik, kolik lidé očekávali v souvislosti s ekonomickou krizí. Cestovní kanceláře totiž v reakci na atmosféru ekonomické krize zrušily během dubna a května přibližně 25 % všech nasmlouvaných kapacit leteckých zájezdů tak, aby nevznikl převis nabídky nad poptávkou. Ceny Last minute tak již rozhodně letos nebudou klesat, naopak, například rodiny s dětmi již nyní Last minute kupují velmi obtížně, jelikož je nabídka zájezdů omezená.

- Roaming: Ceny SMS ze zahraničí spadly o 60 pct, klesly i ceny volání
- Cestovní pojištění: Jaké jsou druhy a jaké pojištění zvolit?
- dovolená: Kvůli krizi letos spadly ceny zájezdů o 12 %, některé ještě klesnou
- dovolená: Kempům stále ubývají hosté! Češi přestávají mít zájem o stanování!
                         
Tomio Okamura, mluvčí AČCKA k tomu uvedl: \"Z našich analýz vyplývá, že letos mělo formou Last minute prodat přibližně 800 tis. zájezdů za 6 mld. Kč, tedy 40 % všech zájezdů v České republice.\"

Češi vloni realizovali 9,9 mil. dovolených ( tzn. pobytů o 4 a více přenocování), z toho bylo 4,99 mil. dovolených v zahraničí a 4,92 mil. dovolených v tuzemsku. Znamená to tedy, že Češi vloni strávili v zahraničí 50,3 % všech svých dovolených a poprvé v české historii tak Češi strávili více dovolené v zahraničí než v tuzemsku.

Zahraniční dovolené zaznamenaly vloni meziroční nárust o 11%, zatímco tuzemské dovolené zaznamenaly meziroční nárust pouze o 2 %. Celkový počet dovolených českých občanů vloni meziročně narostl o 5% na celkový počet 9,9 mil. dovolených.

Češi vloni utratili za jednu zahraniční dovolenou v průměru 15600 Kč na osobu včetně nákladů na místě pobytu ( meziroční nárust o 10%) a poprvé v historii tak překročili magickou hranici 15 tis. Kč.

Za jednu tuzemskou dovolenou vloni Češi  utratili v průměru 4500 Kč na osobu včetně nákladů na místě pobytu, což znamená meziroční nárust o 16%.

V průměru Češi vloni utratili za jednu dovolenou ( tuzemské i zahraniční dohromady) 10 100 Kč na osobu, což znamená meziroční nárust o 14,5 %.

Češi vloni utratili za cesty do zahraničí celkem 77,5 mld. K4, což znamenalo meziroční nárust o 5,2 %. Důvody jsou zřejmé : zvyšující se průměrné příjmy a loňský silný kurz české koruny.

Vloni se v ČR prodalo 2,3 mil. zájezdů za 15 mld. Kč.

\"Letos kvůli atmosféře ekonomické krize a meziročnímu oslabení kurzu české koruny očekáváme propad prodejů zájezdů o více než 10%, v případě leteckých zájezdů pokles prodejů až o 25%. \"Stejně jako vloni také letos  70% všech dovolených Češi budou realizovat v období červen - září , z toho jen na dva prázdninové měsíce červenec - srpen připadá polovina všech dovolených českých občanů z celkového celoročního počtu.\" Doplnil Tomio Okamura.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články