Léčbu nádorů protonovým zářením bude VZP hradit jen výjimečně

18. 2. 2013 – 17:07 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Léčbu nádorů protonovým zářením bude VZP hradit jen výjimečně
V současnosti pojišťovna plně hradí například v případě léčby karcinomu prostaty lineární urychlovače, léčba přístrojem Cyber Knife a IMRT (radioterapie s modulovanou intenzitou) Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude hradit léčbu nádorových onemocnění protonovým zářením, pouze pokud se prokáže, že jde o jediné možné léčebné řešení. Tato léčba není zatím uznanou, standardní léčebnou metodou, v pondělí o tom informoval mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

"Protonové záření může být v současné době vhodnou léčebnou metodou pouze ojediněle a jen u vybraných onkologických diagnóz, vždy po vyčerpání či nemožnosti použití v České republice dostupných a hrazený léčebných metod," doplnil profesor Jiří Petera, předseda Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky.

TIP: Výhody zdravotních pojišťoven: Která se vám vyplatí?

V Praze už vzniklo Protonové centrum (PTC) pro české pacienty. "V Evropské unii jsou pacienti indikovaní pro protonovou terapii standardně hrazeni zdravotními pojišťovnami," polemizuje stanoviskem pojišťovny hlavní lékař centra Jiří Kubeš. Podle něj v současné době v ČR pacient na zařazení do onkologické léčby až osm týdnů, což je způsobeno kapacitou současných radioterapeutických center. "Právě časové hledisko je u onkologických pacientů významným faktorem a každá prodleva se negativně promítá do šancí na úspěšné vyléčení," doplnil Kubeš s tím, že léčba je primárně vhodná pro 10 – 15 procent pacientů vhodných pro ozařování.

"Za současné situace, kdy tato léčba není podložena jasnými studiemi o přínosu a bezpečnosti pro pacienty a náklady na ni jsou o třetinu až polovinu vyšší než ceny dosud užívaných velmi účinných technologií, není přístupná jejímu proplácení z prostředků veřejného zdravotního pojištění," doplnil mluvčí Rod.

V současnosti pojišťovna plně hradí například v případě léčby karcinomu prostaty lineární urychlovače, léčba přístrojem Cyber Knife a IMRT (radioterapie s modulovanou intenzitou). "V budoucnu jsme určitě připraveni hradit rovněž protonovou léčbu, ale jen pokud bude u konkrétního pacienta jednoznačně prokázáno a doloženo, že to je pro něj jediné možné řešení," dodává shodně ředitel odboru komunikace VZP ČR Vlastimil Sršeň.

"Protonová léčba je pro klinické účely využívána již šedesát let a americká organizace FDA ji doporučila jako další formu terapie zářením v roce 1988," hodnotí historii léčby Ředitel PTC profesor Manfred Herbst. Americká asociace protonové terapie (NAPT) zveřejnila nedávno výsledky studie léčby karcinomu prostaty u skupiny 2 000 pacientů. Podle jejího zjištění je 99 procent pacientů přesvědčeno, že zvolili tu nejvhodnější léčbu a 92 procent prohlásilo, že jejich kvalita života je po ukončení léčby stejná nebo dokonce lepší.

 

František Bužek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články