Lék proti AIDS by mohl být na trhu již za pět let

8. 4. 2009 – 11:27 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lék proti AIDS by mohl být na trhu již za pět let
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Francouzský profesor Luc Montagnier byl společně se svou kolegyní Françoise Barré-Sinoussi minulý rok oceněn Nobelovou cenou za objev viru HIV v roce 1983. Začátkem dubna se zúčastnil lékařské vědecké konference v Evropském parlamentu a poskytl naší redakci rozhovor o probíhajícím výzkumu onemocnění AIDS. Věří, že do pěti let bude k dispozici vakcína proti viru HIV a lituje, že zájem o vědu a výzkum u mladých lidí klesá.



Zájem o vědu a výzkum u mladých soustavně klesá. Jak lze podle Vašeho názoru zatraktivnit vědeckou kariéru?

V poslední době došlo v oblasti vědy k věcem, které někteří lidé považují za sporné vzhledem k pokroku lidstva. Existuje tu myšlenka, že věda není nepostradatelná pro lidské společenství, což samozřejmě mladé lidi nijak nepřitahuje. V porovnání s USA nám chybí trochu vědecké kultury, především v televizním vysílání.

Jak s tím bojovat? Myslím si, že je především důležité poukázat na to, že za současný pokrok vděčíme vědě a medicíně. Medicína a lékařský výzkum jsou skutečně nepostradatelné, nejedná se o žádný luxus, ale o skutečnou potřebu.

Musíme také přesvědčit politiky, kteří nehovoří dost často o vědě. Mnohokrát dochází ke snižování vědeckých rozpočtů, když nastanou rozpočtové problémy. Je to z toho důvodu, že se zpravidla v reakci na takové škrty nekonají žádné pouliční protesty v porovnání s jinými rozpočtovými položkami.

V uplynulém roce jste obdržel Nobelovu cenu za Váš výzkum viru HIV. Co může podle Vašeho názoru udělat Evropská unie a Evropský parlament pro posílení boje proti AIDS?

V první řadě musíme pokračovat v našem výzkumu. Nevyřešili jsme ještě všechny problémy. Především ještě nemáme léčbu anebo způsob, jak předejít nákaze pomocí očkování. Výzkum musí být také novátorský. Dle mého názoru bylo mnoho peněz promrháno, ani ne tak v Evropě, jako jinde na světě, při hledání ochranné vakcíny, protože byly použity falešné koncepce.

Já jsem osobně narazil tím, že moje projekty pro léčebné očkování (pro lidi, kteří byli již virem infikováni) byly v Evropě zamítnuty. Bylo to dané tím, že zkoušení imunizačních látek očkovací vakcíny vyžadovalo pozastavení stávající tri-terapie, což bylo považováno za neetické (tri-terapie zpomaluje množení viru HIV v těle).

Základní myšlenkou je vývoj léčebné vakcíny a nikoliv preventivní vakcíny. Tato myšlenka se nyní začíná prosazovat, především v USA.

Na druhé straně se nám musí podařit identifikace části virů, které jsou vůči terapii rezistentní. Říkáme tomu \"zásobník viru\".

Do kdy podle Vás bude možné terapeutickou vakcínu vyvinout?

Do čtyř až pěti let od začátku výzkumu, za předpokladu, že budeme mít finance. (Prof. Montagnier hledá 10 milionů € pro svůj výzkumný program). Jedná se o přesně definovaný projekt. Víme přesně, co chceme dělat. Na rozdíl od preventivní vakcíny můžeme úspěšnost látky doložit již na malé skupině pacientů.


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články