Lékaři dostávají přidáno, to si normální zaměstnanci nedokážou představit

26. 2. 2012 – 21:36 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lékaři dostávají přidáno, to si normální zaměstnanci nedokážou představit
V loňském roce lékaři dostali dokonce 20 procent, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se bude snažit zvýšit platy lékařům, už původní zvýšení o šest a čtvrt procenta znamená částku, kterou si v současné době normální zaměstnanci nedovedou představit. Heger to řekl v nedělní Partii, zdravotnictví se podle něj nesmí kvůli platům devastovat.

"Letos jsme řekli, že začneme na nárůstu platů o šest a čtvrt procenta. To je částka, kterou si dnes normální zaměstnanec nedokáže představit. V loňském roce lékaři dostali dokonce 20 procent, takže myslím, že mám předplaceno," uvedl v diskusním pořadu ministr zdravotnictví.

Tip:

Nabídky práce ve zdravotnictví

Heger také slíbil, že se bude snažit o zvýšení platů lékařů v tomto roce na hranici 10 procent, nicméně pouze tehdy, pokud to půjde: "Udělal bych to velmi rád, omlouvám se všem lékařům a zdravotníkům, že to skřípe. Každý ale musí uznat, že nemůžeme zdevastovat zdravotnictví za každou cenu."

Podle Hegera se peníze na zvýšení platů o šest a čtvrt procenta našly, i když přes velké skřípění zubů zdravotních pojišťoven. Ministerstvo tak prý svému slibu dostálo tam, kde mohlo, například ve fakultních nemocnicích. "Do krajských nemocnic ale nemůžeme. Jestliže to dokážou velké nemocnice, není pravda, že by to nedokázaly malé, krajské," prohlásil Heger.

"Přenášet odpovědnost za své chyby na kraje, to je něco, s čím my nemůžeme souhlasit. Tady nejde o to, že by hejtmani dělali něco schválně. Toto vysvětlení odmítám," reagovala stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková, která byla druhým hostem pořadu.

Přes telemost se diskuse účastnil i předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel, který varoval před politizací celého problému.

"V únoru roku 2011, kdy jsme podepsali memorandum, tak tam bylo přesně kvantifikováno, že se jedná o 10procentní nárůst. To není 6,25 procenta. Tady se mluví o tom, jakou odpovědnost má ministerstvo a jakou kraje, ale to nás nezajímá. Chceme odpovědný přístup," uvedl Engel.

Podle něj by mělo být maximálně v horizontu dvou měsíců jasné, zda dostanou lékaři a zdravotníci přidaných celkem slíbených 10 procent, platy se však musí navýšit ve všech nemocnicích: "Premiér přislíbil svoji pomoc v tom, že se najde řešení, jak peníze dostat do všech nemocnic. To je naše podmínka a jsme za ten příslib rádi."

K jednání je připravený i ministr zdravotnictví. "Platy lékařů musí být takové, aby se neopakovala akce Děkujeme, odcházíme," připustil.

Politici se v nedělní Partii dostali také k rušení akutních lůžek. Ministr Heger se ohradil, že se nejedná o rušení, ale o restrukturaci lůžkového fondu, kdy se rezort snaží zcentralizovat nejnáročnější péči do několika míst. Na doléčení by se pacienti vraceli do svých 'domovských' nemocnic.

"V těch nejdražších odděleních prostě není možné stále ty pacienty doléčovat, byť by se jim to líbilo. Ošetřovatelská péče může být poskytnuta lokálně v místě jejich bydliště," vysvětlil Heger.

"Problém je v tom, že se řeklo: 'zrušíme deset tisíc lůžek a cílem je uspořit'. Hlavním měřítkem by ale neměla být úspora, hlavím měřítkem by mělo být zajištění kvalitní zdravotní péče," uzavřela Marková.

-Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články