Lékárníci: Nejen léky z pozitivního listu VZP jsou bez doplatku!

8. 5. 2013 – 10:26 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lékárníci: Nejen léky z pozitivního listu VZP jsou bez doplatku!
Česká lékárnická komora doporučuje pacientům, aby se na své léky informovali v lékárnách. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začala šetřit peníze i vytvořením tzv. pozitivního listu. Jde o seznam léků, za které platí méně, protože si dohodla nižší cenu s výrobcem. Lékárníci se ale bouří a tvrdí, že i jiné léky jsou pro pacienty bez poplatku.

„Lékařům a lékárníkům se VZP pokouší přikazovat, aby při léčbě pacientů používali pouze tyto léky ze seznamu. Bez ohledu na to, že lze použít jiné léky, které lékaři považují za vhodnější nebo na které jsou pacienti zvyklí,“ uvedl v úterý Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory (ČLnK).

Pozitivní listy mají podle něj několik více či méně skrytých úskalí. Především opomíjí, že záměna za lék doporučovaný pojišťovnou není vhodná pro každého pacienta. Na to Česká lékárnická komora upozorňuje již několik let a připouští to i samotná VZP.

U přípravků z pozitivního listu je také zdůrazňována jejich dostupnost bez doplatku. V pacientech to vyvolává mylný dojem, že jiné léky jsou jen s doplatkem. Opak je pravdou. VZP dosud na pozitivní list zařadila pět léků. „Ke každému z nich existují alternativy bez doplatku. Pacienti proto nemají nejen zdravotní, ale ani ekonomické důvody k přechodu na léky z pozitivního listu,“ prohlašují lékárníci.

Pozitivní list má být každých 6 až 12 měsíců aktualizován. Zaměstnanecké pojišťovny plánují aktualizaci dokonce každé 3 měsíce. „Pacienti by se tak při prakticky každé návštěvě lékaře dočkali jiného předepsaného léku. To zvýší nebezpečí duplicitního či nesprávného užívání a zhorší kontrolu terapie,“ domnívají se lékárníci.

Podle Chudoby je způsob výběru léčiv pro zařazení na pozitivní list VZP netransparentní. „Je s podivem, že si nejvýznamnější zdravotní pojišťovna dovolila bez veřejné soutěže uzavřít skryté dohody fakticky s jediným výrobcem, jehož léčivé přípravky cestou pozitivního listu silou vnucuje zdravotnické veřejnosti a pacientům,“ prohlašuje prezident lékárníků.

Česká lékárnická komora doporučuje pacientům, aby se na své léky informovali v lékárnách. Zdravotní pojišťovny vyzývá, aby pro příště své pozitivní listy prezentovaly jako pouhé doporučení a omezili četnost jejich aktualizací na minimum.

Martin Carek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články