Lékarny: Jak od 1. dubna 2009 na regulační poplatky

21. 5. 2009 – 11:35 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Lékarny: Jak od 1. dubna 2009 na regulační poplatky
Foto:sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vydalo lékárnám doporučení k údajům na účtenkách vydávaných lékárnami v ČR po 1.4.2009.


Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ) vydává doporučení, které vzešlo z nedávného jednání zástupců MZ se zástupci tvůrců lékárenských informačních systémů, zdravotních pojišťoven, České lékárnické komory a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Toto doporučení se týká minimálních údajů uváděných na všech účtenkách z lékáren při výdeji léčivých přípravků plně nebo částečně hrazených z veřejného zdravotního pojištění (dále jen v.z.p.).

- Poslanci schválili konec poplatků u lékaře, rozhodne senát

Účtenka by po 1.4.2009 měla obsahovat minimálně tyto údaje :

  1. Název balení léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely (dále jen \"lék\")
  1. Počet balení
  1. Nesnížená cena za 1 balení = cena před snížením, tj. cena původce + marže + DPH
  1. Prodejní cena za 1 balení = cena po snížení o arctg u plně hrazených léků nebo o regulační poplatek (při výdeji jednoho balení) nebo o část regulačního poplatku při výdeji více balení jednoho druhu léku v závislosti na počtu balení
  1. Úhrada ZP za 1 balení = částka, kterou hradí příslušná zdravotní pojišťovna v souladu se zákonem, a je u všech zdravotních pojišťoven v příslušném období stejná
  1. Regulační poplatek = částka v hodnotě 30 Kč, která se započítává do limitu 5000,- Kč, resp. 2500,- Kč (dále jen \"limit\")
  1. Započitatelný doplatek = částka, která se započítává do limitu. Jde o částku, která je maximálně ve výši skutečně zaplacené částky pacientem jako rozdíl mezi prodejní cenou a úhradou, kterou platí zdravotní pojišťovna. Do limitu se započítávají doplatky na částečně hrazené léky pouze ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupné léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely s obsahem stejné léčivé látky a stejné cesty podání.
  1. Nezapočitatelný doplatek = částka, která se nezapočítává do limitu, protože buď u stejné léčivé látky a stejné cesty podání existuje lék plně hrazený z v.z.p. ( a tedy je započitatelný doplatek nula) nebo existuje lék, který má nižší doplatek a pak je toto rozdíl mezi započitatelným doplatkem a skutečně zaplaceným doplatkem.
  1. Zaplaceno pacientem celkem = nesnížená cena všech balení mínus úhrada zdravotní pojišťovnou za všechna balení.

· Pokud je lék plně hrazen z v.z.p. příslušnou zdravotní pojišťovnou, hradí pacient pouze regulační poplatek ve výši 30,- Kč, pokud nepatří do kategorie osob, které jsou od placení všech regulačních poplatků osvobozeny (např. děti z dětských domovů nebo osoby v hmotné nouzi).

· Do limitu se započítávají doplatky na částečně hrazené léky pouze ve výši doplatku na nejlevnější na trhu dostupné léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely s obsahem stejné léčivé látky a stejné cesty podání. To neplatí, pokud předepisující lékař na receptu vyznačil, že předepsaný lék nelze nahradit. V takovém případě se do limitu započítává doplatek v plné výši, tedy ve výši, kterou pojištěnec v lékárně skutečně zaplatil.

· Do limitu se nezapočítávají doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely obsahující léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě. To ale neplatí, jde-li o léky předepsané na recept pojištěncům starším 65 let, včetně dne, ve kterém dovršili 65.rok věku.

· Limit 5000,- Kč nebo 2.500,- Kč je limitem ročním, proto pro celý rok 2009 bude již platit snížený limit pro děti do 18 let a seniory nad 65 let.


Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články